Het Belang van Limburg

Vermiste honden Marieke Vervoort gevonden in eigen kofferbak

- Luk WEYENS

DIEST Paniek gisteren ten huize Marieke ‘Wielemie’ Vervoort in Diest. De twee assistente­honden van de Paralympis­che atlete bleken plots vermist. Met hulp van de vrijwillig­ers van Lost Dogzzz werden Zenn en Mazzel in de late namiddag gelukkig toch teruggevon­den… in de kofferbak van Vervoorts stationwag­en. “De honden moeten op eigen houtje in de laadruimte gesprongen zijn”, zegt Wielemie zelf. “Maar ik ben dolgelukki­g dat ze terecht zijn.”

- De tien jaar oude labrador Zenn is Wielemies trouwste vriend, de 7 maanden jonge Mazzel heeft ze nog maar net. “Zenn wijkt nooit van haar zijde”, vertelt mama Odette Pauwels. “De honden lopen ook al eens buiten, maar maandagoch­tend bleken ze plots verdwenen.” Marieke Vervoort, die aan progressie­ve tetraplegi­e (waarbij alle ledematen verlamd raken) lijdt, was er het hart van in. Zenn en Mazzel zijn haar assistenti­ehonden. Op Facebook werd meteen groot alarm geslagen: ‘Mazzel en Zenn zijn gaan lopen. Kijken jullie mee uit aub?’. “De honden maken echt deel uit van de familie”, vertelt Odette. “Ze zijn niet alleen van levensbe- lang voor Marieke, voor mij zijn het net mijn kleinkinde­ren. Marieke was er zo van aangedaan dat we haar medicatie hebben moeten geven. Zo kon ze toch wat slapen.”

Ergste scenario

Ondertusse­n liep het bericht binnen dat er in de buurt in dezelfde ochtend een inbraak was gepleegd. “Wij begonnen al met het ergste rekening te houden”, vertelt mama Odette. Ondertusse­n deed het bericht op Facebook volop de ronde. Ook leden van de Limburgse vereniging Lost Dogzzz pikten het op. Lost Dogzzz zoekt met vrijwillig­ers naar honden die verdwenen zijn. Leden Claire Bolle uit Stevoort (Hasselt) en Ann Vantilt uit Wijer (Nieuwerker­ken) schoten meteen in actie. “Mijn vijf honden liggen me stuk voor stuk na aan het hart. Ik kon me perfect in Mariekes situatie inleven”, zegt Claiwereld”, re. “En voor haar zijn de honden nog belangrijk­er dan voor mij.” Samen met hond Rakka karde Claire dus naar Diest. “Anderhalve maand is Rakka nu bij mij. Ik ben hem op eigen houtje – met de hulp van snoepjes en knuffelbee­rtjes – tot speurhond aan het opleiden. Labradors staan vooral bekend als geleide- en hulphonden, maar het zijn ook uitstekend­e speurders.”

In Diest trokken Claire en Ann meteen buiten op ronde. “Een hond die wegloopt, kiest de wijde vertellen ze. “En dus hebben we de bossen in de buurt helemaal uitgekamd. Vruchteloo­s, helaas. Met lege handen moesten we terug naar Marieke.”

De honden moeten op eigen houtje in de openstaand­e laadruimte van de auto gesprongen zijn. Ik had er niets van gemerkt

Marieke VERVOORT

In de buurt van de garage begon Rakka opeens luid te blaffen. Opeens zag ik twee oogjes blinken in Mariekes auto

Kofferbak

Claire BOLLE

Eens binnen liet Claire haar speurhond ruiken aan een speeltje van Zenn. “In de buurt van de garage begon Rakka opeens luid te blaffen. Opeens zag ik twee oogjes blinken in Mariekes auto. Eén hond gevonden, dus. En de andere, die lag parmantig languit in de kofferbak.”

Marieke kon haar ogen en oren niet geloven. “Dolgelukki­g ben ik. Wat er gebeurd moet zijn? De honden moeten op eigen houtje in de openstaand­e laadruimte van de auto gesprongen zijn. Ik had er niets van gemerkt en deed nietsvermo­edend met de afstandsbe­diening de laadruimte dicht. Daar zaten ze. Vast voor enkele uren, maar kerngezond.”

 ?? FOTO BOB/LW ?? Marieke Vervoort samen met assistenti­ehonden Zenn en Mazzel, die gisteren een halve dag voor paniek zorgden in Diest. Rechts Claire Bolle, Ann Vantilt en speurhond Rakka.
FOTO BOB/LW Marieke Vervoort samen met assistenti­ehonden Zenn en Mazzel, die gisteren een halve dag voor paniek zorgden in Diest. Rechts Claire Bolle, Ann Vantilt en speurhond Rakka.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium