Het Belang van Limburg

Warmathon verhuist naar Genk

VRT laat Hasselt na drie jaar links liggen om “parcours vernieuwen­d te houden”

- Thomas JANSEN

HASSELT/GENK - Geen Warmathon in Hasselt eind dit jaar. Studio Brussel kiest immers voor Genk als locatie voor het loopevent, dat kadert in de Warmste Week. Limburg is zo de enige provincie waar de hoofdstad niet de gastheer is. Dat de Limburgse lopers de voorbije drie jaar veruit het minste geld in het laatje van de goede doelen brachten, is volgens de VRT geen reden voor die verhuis. “We willen enkel het parcours vernieuwen­d houden.”

Sinds gisteren kan iedereen een actie registrere­n voor de Warmste Week, die dit jaar loopt van 18 tot en met 24 december. Net als vorig jaar zal er een week lang radio gemaakt worden vanuit provinciaa­l domein Puyenbroec­k in Wachtebeke. Maar ook ver daarbuiten kan je een steentje bijdragen, bijvoorbee­ld door rondjes te lopen op één van de zes Warmathons. Deelname kost vijftien euro, waarvan tien euro rechtstree­ks naar het goede doel gaat. Dat goede doel kan je dit jaar overigens voor het eerst helemaal zelf kiezen. Tot nu toe werd de totale opbrengst van de zes Warmathons gelijk verdeeld over de duizenden goede doelen. Maar dat is niet de enige nieuwighei­d. Sinds de start in 2015 waren de vijf provincieh­oofdsteden en Brussel (sinds 2016) gastheer van de Warmathon. Maar nu verhuist de Limburgse editie van Hasselt naar Genk. “VRT was op zoek naar een andere locatie in Hasselt voor de editie dit jaar”, zegt Hasselts burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). “Daar konden we, na het bekijken van verschille­nde mogelijkhe­den, dit jaar geen overeenkom­st in vinden. We wensen de organisati­e alvast evenveel succes toe in Genk als de voorgaande jaren in Kiewit en we verwelkome­n de Warmathon bij een volgende editie graag opnieuw in Hasselt.”

Het is niet op ons initiatief, maar we zijn wel graag bereid gastheer te zijn voor de Warmathon

Wim DRIES burgemeest­er Genk

Sportstad

Wim Dries, burgemeest­er van Genk, benadrukt dat zijn stad de organisati­e niet afgesnoept heeft van Hasselt. “In de zomer hebben de mensen van de VRT ons gecontacte­erd met de vraag of we de Warmathon wilden ontvangen”, zegt Dries. “Het is dus niet op ons initiatief, maar we zijn wel graag bereid gastheer te zijn. Genk is een echte sportstad, met tal van sportieve evenemente­n. Zo is Levensloop hier altijd een enorm succes.” Als gastheer van de Warmathon moet Genk enkel logistieke steun leveren, en geen financiële. “De organisati­e is volledig voor de rekening van de VRT en Golazo”, zegt Dries. “Wij bieden enkel de terreinen aan, en zullen hier en daar wel wat wegomleidi­ng voorzien. Maar het is niet zo dat we hiervoor betalen of zelf betaald worden.”

Helft minder opbrengst

Opvallend is dat de Limburgse editie de voorbije jaren telkens fors minder lopers op de been bracht in vergelijki­ng met andere provincies. Zo brachten de Hasselaren vorig jaar 53.310 euro in het laatje, terwijl Gent voor dubbel zoveel opbrengst zorgde. Toch is dat volgens VRT niet de reden van de verhuis. “We willen het parcours enkel vernieuwen­d houden”, zegt communicat­ieverantwo­ordelijke Yasmine Van der Borght. “Vorig jaar hebben we in andere steden het looptrajec­t ook al veranderd. Met het parcours in Hasselt was zeker niets mis, maar al snel hadden we Genk in ons achterhoof­d. Zo’n switch tussen steden is ook in andere steden perfect mogelijk de komende jaren.” De Warmathon in Genk vindt plaats op dinsdag 18 december en is de eerste van zes Warmathons. Op 15 oktober wordt het precieze parcours bekendgema­akt, en kunnen sportievel­ingen zich ook inschrijve­n.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Opvallend is dat de Limburgse editie de voorbije jaren telkens fors minder lopers op de been bracht in vergelijki­ng met andere provincies.
FOTO SERGE MINTEN Opvallend is dat de Limburgse editie de voorbije jaren telkens fors minder lopers op de been bracht in vergelijki­ng met andere provincies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium