Het Belang van Limburg

Politie betrapt 14-jarige achter stuur van zelf gekochte auto

-

Tijdens de Mijnhappen­ing aan be-Mine in Beringen heeft de politie een wel erg jonge chauffeur betrapt. Zijn auto had de jonge tiener van 14 jaar gewoon zelf gekocht. De nummerplaa­t was nagemaakt. “Mijn collega’s vonden de bestuurder er wel erg klein en jong uitzien”, zegt hoofdinspe­cteur Joël De Smedt.

Zondag hield de lokale politie van Beringen-Ham-Tessenderl­o toezicht aan de Mijnhappen­ing, op be-Mine in Beringen, toen een wel erg jonge bestuurder aan hun neus voorbijree­d. “Mijn collega’s vonden de bestuurder er wel erg klein en jong uitzien”, zegt Joël De Smedt, hoofdinspe­cteur Verkeer van de politiezon­e. “Toen ze hem aan de kant haalden, bleek dat hij de auto zelf had gekocht. Het voertuig was niet in orde met de verzekerin­g, en had ook geen geldig inschrijvi­ngsbewijs. De nummerplaa­t was nagemaakt. Om het kenteken er enigszins echt te laten uitzien, had hij de echtheidss­tempel ook nagemaakt. Al moet ik wel zeggen dat hij dat vrij goed gedaan had. We hebben het voertuig in beslag genomen en een procesverb­aal opgesteld”, aldus De Smedt.

Chips wel, auto niet

De chauffeur was een 14-jarige jongen die recent nog vanuit Mol naar Beringen was verhuisd. De auto kocht hij gewoon zelf, al zal dat niet bij een reguliere verkoper geweest zijn. “In principe kan je als minderjari­ge in België zelfs niets kopen”, zegt Chantal De Pauw, woordvoerd­er van FOD Economie. “Al zijn er wel wat nuances op die regel. Dingen die binnen de normale leefwereld van een tiener liggen, kan hij of zij wel zonder problemen kopen. Een zak chips bijvoorbee­ld, of een T-shirt of een busticket.”

Maar een auto? “Ik moet zeggen dat het de eerste keer is dat ik de vraag krijg of een 14-jarige een auto mag kopen. Nee dus, en dit verhaal is wel heel opmerkelij­k. Bij een reguliere garagist is zo’n aankoop volgens mij onmogelijk.”

De echtheidss­tempel van de nummerplaa­t had hij ook nagemaakt. Al moet ik wel zeggen dat hij dat vrij goed gedaan had

inspecteur Joël DE SMEDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium