Het Belang van Limburg

Genk is Belgische club met meeste internatio­nals

- Jürgen GERIL/Thomas STANDAERT

Hoezo, de Jupiler Pro League is geen sexy competitie? Maar liefst 112 van de 454 voetballer­s in onze eerste klasse zijn momenteel internatio­nal. Dat is 1 op 4, alstublief­t. België zendt zijn zonen uit naar 47 verschille­nde landen: naar voetbaldwe­rgjes als Haïti en de Comoren, maar ook naar de Rode Duivels en vicewereld­kampioen Kroatië. We hebben dus op zijn minst een competitie met héél veel internatio­nale ervaring.

We zijn (nog?) niet de vijver waarin traditione­le voetbalgro­otheden als Frankrijk, Spanje of Argentinië vissen, maar de Jupiler Pro League levert deze week wel vier A-spelers aan de Rode Duivels, vijf aan Kroatië, drie aan Japan, drie aan Kameroen, twee aan Iran… Allemaal landen die in juni nog op het WK in Rusland waren.

Van de 454 profspeler­s bij onze zestien eersteklas­sers is maar liefst 24,6 procent internatio­nal. Oké, niet altijd bij de grootste voetbalnat­ies – Nazon van STVV komt uit voor Haïti, Bizimana van Waasland-Beveren voor Rwanda,... – maar elke club in onze hoogste afdeling heeft minstens twee internatio­nals die zich kunnen meten met de beste voetballer­s ter wereld. Zelfs het puntenloze Moeskroen zag vier man uitzwermen, terwijl Kortrijk de rij sluit met twee internatio­nals. Het aantal is onverwacht hoog. Ook al zijn er geen exacte cijfers uit het verleden om mee te vergelijke­n: we krijgen de indruk dat de Jupiler Pro League overal ter wereld aan aanzien wint. Wie hier komt voetballen, moet over goeie papieren beschikken.

KRC Genk is overigens de hofleveran­cier met 17 (!) jongens met interlandv­erplichtin­gen. Op training in Limburg schieten er momenteel maar negen spelers meer over. Bij de 17 Genkse internatio­nals zitten overigens acht jeugdinter­nationals. Logisch, want die reputatie krijgt ons land ook meer en meer: wij leiden goeie voetballer­s op en talenten krijgen kansen. Van de huidige 112 internatio­nals uit België zijn er 38 jeugdinter­nationals (33 procent). De gemiddel- de leeftijd van KRC Genk, Anderlecht, Club Brugge of Standard wordt steeds jonger.

Ook 13 in 1B

Het nadeel is dat de A-kernen van onze eersteklas­sers pas donderdag of vrijdag weer volledig zullen zijn. Club Brugge moet vrijdag al aan de bak tegen Lokeren en de topper van dit weekend – GenkAnderl­echt – zal een beetje een chaotische aanloop kennen met respectiev­elijk 17 en 10 internatio­nals die amper trainden.

Het is de prijs die we betalen. De trend zet zich overigens ook door in 1B, want daar leveren de acht clubs ook nog eens dertien internatio­nals. Daar is KV Mechelen de hofleveran­cier met vijf internatio­nals en levert OH Leuven met George Hirst zelfs een U20-speler voor Engeland.

 ?? Foto AP ?? Sander Berge speelde zondag zijn tweede interland voor Noorwegen.
Foto AP Sander Berge speelde zondag zijn tweede interland voor Noorwegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium