Het Belang van Limburg

“Vreemd dat mensen verbaasd reageren op selectie Hermans”

Hoogconjun­ctuur bij de profs vertaalt zich niet bij jeugd en dames

-

De vier overige geselectee­rden kruipen op 30 september in een eerder dienende rol. Serge Pauwels neemt de rol van wegkapitei­n voor zijn rekening. Laurens De Plus en Ben Hermans moeten het kwartet kopmannen zo lang mogelijk bijstaan. En Xandro Meurisse? Wel, de EK-revelatie uit de stal van Wanty-Groupe Gobert mag zich de pleuris rijden voor zijn zeven collega’s.

Voor tal van Vuelta-deelnemers (Devenyns, Serry, De Tier…) ligt geen WK-ticket in het verschiet. Voor Thomas De Gendt evenmin. Nochtans hadden Lotto Soudal-speerpunte­n Wellens en Benoot dat graag anders gezien. Bondscoach De Weert oordeelde echter dat hij het risico De Gendt niet wenste te nemen. De Weert weet immers als geen ander dat De Gendt het best presteert wanneer hij zonder taken op pad wordt gestuurd en er niets van hem verwacht wordt. Ook zijn alles-of-niets-reputatie speelde de Oost-Vlaming niet in de kaart.

37,5 procent

Een opbeurende vaststelli­ng: onze provincie is met de keuze voor Wellens, Teuns en Hermans goed voor 37,5 procent van de selectie. Een aantal waarop we trots mogen zijn. Wanneer het wegdek omhoog knikt, spreken onze bronsgroen­e toppers een aardig woordje mee. Dat is niet nieuw. Vier jaar geleden in Ponferrada waren Tim, Ben en Dylan ook van de partij. Laatstgeno­emde startte als topfavorie­t bij de beloften, Wellens en Hermans maakten er hun debuut in een prof-WK. Met zeven zeges is Wellens dit seizoen onze vlotst scorende landgenoot. De 27-jarige Truienaar beschikt over de kwaliteite­n om een afvallings­koers naar zijn hand te zetten. Hij kan een berg over, durft voor de aanval te kiezen om daar vervolgens een mini-tijdrit aan te koppelen en kan dalen als de beste. Dat belooft voor de 259,4 kilo- en 4.670 hoogtemete­rs die tussen Kufstein en Innsbruck op het menu staan. Bovendien heeft Wellens definitief de aansluitin­g gemaakt met de wereldtop wanneer de aankomst bovenop een muur(tje) wacht. Denk maar aan zijn zeges in de Ruta del Sol en Giro eerder dit jaar. Dylan Teuns is al het hele seizoen op zoek naar dé bevestigin­g van zijn wonderzome­r van vorig jaar. Dat resulteerd­e nog niet in een verlossend­e zege. Wel in een rits dichte ereplaatse­n, gaande van etappes in Parijs-Nice over Polen tot de Vuelta. Kortom, de Halenaar heeft meermaals bewezen dat hij terecht als één van onze speerpunte­n is aangeduid. Nu voor hem nog hopen dat de supercompe­nsatie zijn werk zal doen na een afmattende Vuelta. Ben Hermans kreeg de stempel ‘verrassing’ mee, maar is dat naar onze mening niet. De 32-jarige Diepenbeke­naar mag dan niet langer voor een WorldTour-team uitkomen, hij slaagde met glans in zijn reconversi­e. Als nieuwbakke­n kopman van Israel Cycling Academy zette hij zijn ploeg op de kaart met een rit- en eindzege in de Ronde van Oostenrijk, een tweede plaats in de zware Tour of Utah en tal van ereplaatse­n in bergachtig­e rittenkoer­sen. Hermans reed dit kalenderja­ar maar één wedstrijd op Belgische wegen - het verplichte BK (waarin hij tiende eindigde) - en bleef daardoor wat onder de radar. Gelukkig voor hem niet bij De Weert, die zijn klimcapaci­teiten en beroepsern­st herkent en erkent.

Mooie vooruitzic­hten

De hoogconjun­ctuur die we kennen bij de profs weerspiege­lt zich niet in de jeugdselec­ties. Bij de beloften, junioren, dames, noch de tijdrijder­s treffen we ook maar één gouwgenoot aan. Enkel de Truiense junior Milan Paulus maakt nog een waterkans op een selectie als één van de drie reserves. Een tikkeltje ontgoochel­end, maar niet zorgwekken­d. Onze huidige talenten komen beter uit de verf in het klassieke werk (Jasper Philipsen, Gerben Thijssen) en op de piste (Robbe Ghys). Blinde vlekken die weldra eveneens bronsgroen zullen kleuren waardoor we op meerdere terreinen kansrijk zijn. Een verkwikken­de vaststelli­ng met titelraces in Yorkshire (Harrogate), Zwitserlan­d (Martigny) en… Vlaanderen (Leuven) in het vooruitzic­ht.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium