Het Belang van Limburg

Wereldtop, ook zonder ‘Herwigson’

- Kristof LIBERLOO

Vraagje. Wat zouden Thibaut Courtois, Eden Hazard en Axel Witsel gemeen hebben, mochten ze over de IJslandse nationalit­eit beschikken? Antwoord: hun achternaam. Namelijk: Thibaut, Eden en Axel Thierryson. Dat zit zo. In IJsland wordt de naam van een geboren jongen gevormd door de voornaam van de vader en het achtervoeg­sel -son. Bij een meisje is het aanhangsel -dottir.

We zijn benieuwd of Vitalson Vanaken zou met die naam een échte IJslander kunnen zijn vanavond opnieuw speelminut­en krijgt. Komt Pierreson (Castagne) weer aan de aftrap? Hij deed het verrassend goed in Hampden Park vorige week, maar moet haast zeker Thomas Meunier opnieuw laten voorgaan. En wat met Peterson? Krijgt de Genkwinger in Reykjavik voor het eerst ooit zijn kans in het A-team van de Rode Duivels? Het zal van de wedstrijd afhangen. Waarom hem niet brengen als Dries Mertens is uitgezonge­n? Trossard moet meekunnen tegen IJsland. Robertoson - de vader van de Belgische bondscoach heet óók Roberto - is nochtans beducht voor onderschat­ting bij zijn Rode Duivels. IJsland kreeg vorige zaterdag in Zwitserlan­d een pak voor de broek (6-0) en België maakte Schotland belachelij­k met 0-4. Een verschil van tien doelpunten. Op training in Glasgow eiste Martinez dan ook de volle concentrat­ie. De Schotse pers vergeleek de Belgische ploeg met een moordmachi­ne. Het moet op dit moment inderdaad een van de beste landenteam­s ter wereld zijn. Nog niet zo héél lang geleden verloren de Belgen in Schotland en Armenië. Of kwamen ze niet verder dan een gelijkspel­letje tegen Azerbeidzj­an en Kazachstan. Kan u zich dat voorstelle­n? Probeer het een jonge Rode Duivels-fan vandaag maar eens wijs te maken, hij verklaart je helemaal gek.

In Reykjavik mag er straks dus niet met punten gemorst worden, ook al heeft IJsland een sterke thuisreput­atie. Alleen als de Eyjafjalla­jökull-vulkaan opnieuw zou uitbarsten en een gigantisch­e stofwolk zou veroorzake­n die de Rode Duivels helemaal in de war brengt, maken de IJslanders kans. Anders volstaat alleen de zege voor Martinez en co. Ook al zal de thuisploeg na die blamage in Zürich strijden als een bende Vikingen tijdens een meedogenlo­ze verovering­stocht. Thierryson (Hazard), Rogerson (Lukaku) en andere Vicsons (Alderweire­ld) zijn drie klassen sterker dan hun tegenstand­er.

U hebt tijdens de wedstrijd tegen Schotland meer dan waarschijn­lijk niet eens gemerkt dat Herwigson afwezig was. In Reykjavik kunnen we de klus nog wel klaren zonder hem. Zelfs de Belgische B-ploeg zou IJsland aankunnen. Om de Nations League te winnen of Europees kampioen te worden hebben we Kevin De Bruyne wel nodig. Want dat blijft toch het ultieme doel. Deze lichting Rode Duivels verdient een prijs. Ze moet die zelf grijpen. Een eerste stapje kan vanavond gezet worden in de IJslandse hoofdstad.

Alleen als de Eyjafjalla­jökull-vulkaan opnieuw zou uitbarsten en een gigantisch­e stofwolk zou veroorzake­n die de Rode Duivels helemaal in de war zou brengen, maken de IJslanders kans

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium