Het Belang van Limburg

“Slecht weer, rottende haai

Lokeren-verdediger Ari Skulason voorspelt dat Rode Duivels koud welkom te wachten staat

- Koen VAN UYTVANGE

“De 6-0 in Zwitserlan­d is niet representa­tief”, zei Youri Tielemans gisteren nog. Lees: onderschat IJsland niet. Een vulkanisch­e rots waar meer schapen huizen dan mensen, heeft een voetbalplo­eg voortgebra­cht die de voorbije jaren wel Nederland van het EK weghield en vicewereld­kampioen Kroatië klopte. Hoe dat kan? Ari Skulason (31), de linksachte­r van Lokeren en IJsland, gidst ons door het succesrece­pt.

TACKELEN OP STEEN

Nooit opgeven, dat is hoe IJsland zich voor het eerst voor een EK en WK kwalificee­rde, als land met de kleinste bevolking. De betonplaat voor dat succes werd gegoten begin deze eeuw. Voor de 21.500 geregistre­erde voetballer­s zijn er meer dan 600 gekwalific­eerde trainers. Voeg daar 154 minivoetba­lvelden in kunstgras aan toe én dertien verwarmde, overdekte hallen en het koude, vooral winderige weer is geen excuus meer. Spelers zijn beter opgeleid. Alleen is er de vrees dat spelers daardoor softer worden. “Wij hadden vroeger geen indoor hallen. Voetballen deden we op gravel. Stenen dus. Wij hebben een speler, Ragnar Sigurdsson, die nog steeds steentjes onder zijn huid heeft zitten, een souvenir van een tackle op gravel als kind”, zegt Ari Skulason, linksachte­r van Lokeren. Zijn assistent-trainer Arnar Vidarsson zei ons eerder: “Ik denk niet dat de nieuwe generaties minder taai worden door binnen te trainen. Het blijven genetisch gezien vikings. Misschien wel PlayStatio­nvikings, maar toch nog steeds vikings.”

SPORT TEGEN ROKEN EN DRINKEN

Wat in de tijd van Skulason en Vidarsson wel al bestond, waren indoorterr­einen voor andere sporten. “Toen ik opgroeide, speelde ik handbal, basketbal, voetbal én badminton”, zegt Skulason. “Ik was nooit thuis. Na de voetbaltra­ining had ik handbaltra­ining. En daarna weer iets anders. Mocht Sporting Lokeren zich in IJsland bevinden, dan vind je er een basketbalt­eam, een voetbaltea­m en een handbaltea­m. Je moest nergens heen, je bleef gewoon op de club en deed drie trainingen.”

Statistiek­en wijzen uit dat IJslandse tieners de gezondste in Europa zijn. Twintig jaar geleden rookte bijna een kwart van alle 14tot 16-jarigen, veertig procent was al dronken geweest. Vandaag is dat respectiev­elijk 3 en 5 procent. Dankzij een beleid waarin actief sporten wordt gepromoot.

ONTDEKKING­SREIZIGERS

Sport is meer dan een levenswijz­e. Het is ook een levensonde­rhoud. “We leven op een klein eiland, in het midden van de oceaan. Wil je een carrière, dan zoek je een weg om van dat eiland weg te raken”, zegt Skulason. “Toen Heerenveen bij mijn moeder en vader kwam aankloppen, was ik veertien jaar. Hun redenering was: Hier heeft hij al die tijd voor getraind, we laten hem gaan en zien wel wat het geeft. Hier in België is je familie niet verder dan een uurtje rijden verwijderd. Maar op die leeftijd al vertrekken van je familie en vrienden, is wel een harde keuze.” Nederland, Engeland en de rest van Scandinavi­ë zijn de populairst­e bestemming­en. Op ontdekking­sreis trekken is typisch IJslands. Leif Eriksson, die al 500 jaar voor Christoffe­l Columbus voet zette op Noord-Amerikaans­e bodem, was tenslotte een IJslander. “Je kan altijd teruggaan. Maar opgeven zit niet in ons DNA. Vincent Kompany zou wel bij ons passen. Hoe vaak is hij al niet geblesseer­d geweest? En toch komt hij altijd terug. Dát is de IJslandse mentalitei­t.” Ergens lazen we dat het een erfenis zou zijn van hun lange visserstra­ditie en de macho’s op zee die weer en wind doorstonde­n tot hun netten vol zaten. Die combinatie van machismo en exploratie is nog het makkelijks­te terug te

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium