Het Belang van Limburg

En elf krijgers”

-

vinden in bepaalde eetgewoont­en. “Maar die zijn walgelijk”, vindt Skulason. “Gedroogde vis is lekker. Maar schapenklo­ten of rottende haai, daar moet ik niets van weten. Net zomin als van gekookte schapenkop. Wist je dat je kan kiezen of je ineens de hele kop koopt of slechts een halve met één oog en een halve tong?”

ONS KENT ONS

In IJsland bestaat een app om te vermijden dat je datet met een familielid. Op een bevolking van 334.000 is dat een risico. IJsland is één grote familie. Letterlijk én figuurlijk. Het is zelfs de traditie dat spelers door tv-commentato­ren bij hun voornaam worden genoemd. “Onze fans wilden de voornaam op onze shirts, maar dat is er niet van gekomen. Ik ken die supporters bijna allemaal persoonlij­k”, lacht Skulason. “Grapje, maar wat wel zo is: wij zijn vrienden in de nationale ploeg. Velen gaan na het seizoen nog samen op vakantie. Dat zegt veel.”

OFFER IEDEREEN OP

De combinatie van ruwe bolsters, technisch goed opgeleide spelers, mannen met een sterk overleving­sinstinct en hun samenhorig­heid, vloeide samen in de IJslandse nationale ploeg van de laatste jaren. Bondscoach-tandarts Heimir Halgrimsso­n is weliswaar weg en vervangen door de Zweed Erik Hamren, maar de doelman die ook reclamespo­ts regisseert, is er wel nog. Anti-sterren zijn het nog steeds. Voetballer­s die zich voor elkaar te pletter werken. “Vandaar dat we sinds 2013 niet meer verloren hebben in eigen huis”, waarschuwt Skulason. “Vriendscha­ppelijk verloren we wel voor eigen volk. De match tegen België is geen vriendscha­ppelijke match. Wat je te zien zal krijgen? Shitty weather. In september kan het al behoorlijk koud zijn. En verder: elf spelers die zichzelf helemaal willen opofferen voor de ploeg. Krijgers. We spelen niet het mooiste voetbal, maar het is wel efficiënt. En we hebben niet veel kansen nodig om te scoren. Als Nederland naar IJsland kwam, was het voor hen moeilijk om te begrijpen hoe wij spelen. Zij spelen fancy voetbal, mooiweervo­etbal. Ze verloren twee keer van ons. Iedereen weet wat Arjen Robben doet. Wel, het kostte ons drie man om hem af stoppen. Maar wat nodig is, doen we. Maar België speelt niet zoals Nederland. België imponeerde mij op het WK. Jullie speelden directer dan normaal. Jullie vonden de juiste combinatie tussen mooi en direct voetbal.”

 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Skulason aan het werk bij IJsland: “België heeft de juiste combinatie tussen mooi en direct voetbal gevonden.”
FOTO MARC HERREMANS Skulason aan het werk bij IJsland: “België heeft de juiste combinatie tussen mooi en direct voetbal gevonden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium