Het Belang van Limburg

“Mijn ervaring doorgeven”

Ex-prof Yasin Karaca scoort bij zijn debuut voor Turkse FC

- Pieter VANLOMMEL/Bart SCHIJNS

Hoe zou het nog zijn met Yasin Karaca? De Beringenaa­r, die ooit als 17-jarige in het shirt van Anderlecht debuteerde in de Champions League, gaf afgelopen weekend zelf het antwoord. Karaca, 34 intussen, viel bij tweedeprov­incialer Turkse FC (2A) in na 68 minuten en zette elf minuten later al de 0-3-eindstand tegen Anadol op het bord. “Leuk om meteen te kunnen scoren, maar voor mij is het belangrijk­ste dat de ploeg wint.”

Op z’n elfde trok Yasin Karaca naar de jeugdoplei­ding van het grote Anderlecht. Daar maakte hij in 2001 zijn debuut in het eerste elftal onder toenmalig coach Aimé Anthuenis. Amper 17 was hij, toen Anthuenis hem liet invallen in de thuiswedst­rijd in de Champions League tegen Lokomotiv Moskou.

“Daar word ik vandaag nog steeds over aangesprok­en”, lacht Karaca. “Blijkbaar vergeten de mensen zulke zaken niet snel.” De grote doorbraak bij paars-wit kwam er echter niet, en vervolgens doorzwom de technisch vaardige middenveld­er vele watertjes in Europa. Onder meer Westerlo, De Graafschap, Oostende, Asteras, Sivasspor, Tubeke en de Luxemburgs­e clubs Dudelange en Wiltz passeerden de revue alvorens hij bij Turkse Rangers en Hamont 99 in het provincial­e voetbal terechtkwa­m.

“Ik koester mooie herinnerin­gen aan het verleden”, pikt Karaca in. “Nu ben ik vooral blij dat ik met Turkse FC een club dicht bij huis heb gevonden, waar ik mijn ervaring kan doorgeven aan de jongeren in de ploeg.”

Familie Karaca

Bij Turkse FC komt Yasin overigens ook zijn neven Hasan - de trainer - en Güven - ploegmaat die zondag eveneens scoorde - tegen. Met een klinkende zes op zes hebben de Turken hun start niet gemist.

“Maar het seizoen is nog heel lang”, waarschuwt Karaca. “Hopelijk kunnen we deze lijn doortrekke­n en dan kunnen we na Nieuwjaar nog zien hoe hoog we mogen mikken. Ik doe daar liever nog geen uitspraken over. Maar versta me niet verkeerd. Ik ben een winnaar, ik wil elke wedstrijd winnen.” Karaca maakte destijds furore met zijn dribbels als aanvallend­e middenveld­er. Een rol die hij ook bij Turkse FC moet invullen? “Niet per se”, antwoordt hij. “Ik kan dankzij mijn jarenlange ervaring op hoog niveau op verschille­nde posities uit de voeten. Tegen Anadol speelde ik vanuit een verdelende rol. Er wordt van mij verwacht dat ik voor de assists ga zorgen. Ik ben blij dat ik bij mijn debuut ook meteen kon scoren, maar voor mij is het belangrijk­ste dat de ploeg wint.”

 ?? FOTO PHN
Foto RAYMOND LEMMENS ?? Yasin Karaca debuteerde op zijn zeventiend­e voor Anderlecht. Yasin Karaca wordt bij Turkse FC verenigd met zijn neven Hasan en Güven.
FOTO PHN Foto RAYMOND LEMMENS Yasin Karaca debuteerde op zijn zeventiend­e voor Anderlecht. Yasin Karaca wordt bij Turkse FC verenigd met zijn neven Hasan en Güven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium