Het Belang van Limburg

“Op zelfde niveau als vroeger”

Ex-topper Jonathan Horsman heeft smaak weer te pakken

- Xavier CHAMPAGNE

Begin deze eeuw was hij gedurende enkele jaren de onbetwiste nummer één van Limburg, nu heeft Jonathan Horsman de smaak van golf opnieuw te pakken. “En ik schat mijn huidig niveau even hoog in als dat van vroeger”, zegt de man, die destijds dicht aanleunde tegen een profession­ele golfcarriè­re.

Horsman had er het talent en het doorzettin­gsvermogen voor, alleen ontbrak één element. Het belangrijk­ste…

“Ik kreeg het financiële plaatje toen niet rond”, zegt Horsman. “Op de Tour starten kost immers handenvol geld. Het reizen, de hotels, de begeleidin­g vereisten een fors budget, dat ik niet had. Vandaar dat ik die plannen heb moeten opbergen. De zin om nog op hoog niveau te blijven golfen, ebde toen ook deels weg. Tot ik via mijn broer Benjamin bij een bouwer van golfbanen aan het werk kon. Een droomjob. Hard, maar leuk werken. Maar ook dat liep spaak. De firma herstructu­reerde en ik viel naast de boot. Weer wat wisselende jobs, totdat ik de kans kreeg om in de horeca van Millennium Paal te starten. Dus weer een binding met golf. Maar wel aan de andere kant van de toog. Vandaar dat ik vorig weekend niet in de Millennium Open kon starten. Ik heb er wel weer zin in. Ondanks de vele uren die ik op Millennium klop, maak ik af en toe tijd vrij om zelf negen of wat meer holes te lopen. En ook om gericht te oefenen, onder de supervisie van coach Friso den Boer. Mijn huidig niveau? Dat schat ik even hoog in als vroeger. Misschien zelfs nog beter, want je bent een stuk ervarener geworden. Alleen vraag ik me af wat ik waard ben wanneer ik een scorekaart in mijn hand heb. Dus in een échte wedstrijd start.”

Horsman heeft uiteraard oog voor het huidige golfgebeur­en. “Ik mag gerust stellen dat mijn generatie met Florian Dohmen, de broers Di Marco, Friso en andere toppers veel beter was dan de huidige. Hier en daar heb je nog wel een uitschiete­r, maar daar houdt het mee op. De oorzaak? Alles staat of valt met een juiste jeugdwerki­ng. Op veel clubs kan die stukken beter. Ook daar wil ik me voor inspannen.”

 ?? FOTO JG ?? Jonathan Horsman combineert golf nu met horeca.
FOTO JG Jonathan Horsman combineert golf nu met horeca.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium