Het Belang van Limburg

Grotere kans op gevaarlijk maiskuilga­s door droge zomer

Brandweer rukt uit voor ontsnapt gas in Hasseltse boerderij

- Dirk JACOBS

Maandagoch­tend is de brandweer moeten uitrukken voor een ophoping van maiskuilga­s in een landbouwbe­drijf in Sint-Lambrechts­Herk. Door de erg droge zomer is er een grotere kans dat dat gas, dat gevaarlijk kan zijn voor mens en dier, ontstaat in maishopen en -silo’s. “Toen ik de gele wolk zag hangen, wist ik meteen dat er iets mis was”, zegt Peter Vanvoorden.

“Toen ik wakker werd, zag ik een gele mist boven de maissilo”, vertelt Peter Vanvoorden, die samen met zijn vrouw Jenny en zus Wendy de boerderij runt. “We hebben vervolgens zelf een ventilator in de koeienstal geplaatst en dan de brandweer gebeld om alle risico te vermijden.” De geelroodbr­uine mist blijkt een typisch nevenversc­hijnsel van maiskuilga­s te zijn, een gas dat ontstaat in opgehoopte mais en dat gevaarlijk kan zijn voor mens en dier. “We hebben onze mais vorige week grotendeel­s binnengeha­ald. We verhaksele­n de planten op het veld tot veevoeder, en dat stockeren we in onze betonnen silo. Toen ik die gele wolk maandagoch­tend zag hangen, wist ik meteen dat er iets mis was.”

Juiste maatregele­n

Hoe droger het is, hoe sneller het gas ontstaat. Dit jaar is het risico dus ook groter dan andere zomers. In Nederland werd er al vaker voor het gas gewaarschu­wd. “Gelukkig had de boer zelf al de juiste maatregele­n genomen”, klinkt het bij de brandweer. “Samen hebben we nog twee buizen in de maissilo helpen steken, waardoor de gassen geleidelij­k kunnen ontsnappen. We hebben ook een vernevelaa­r geplaatst die er meteen voor zorgt dat de gassen tegen de grond slaan. Zo was het gevaar helemaal geweken.”

Ophoping

Sommige landbouwer­s die geconfront­eerd worden met het ontstaan van de maiskuilga­ssen, denken dat het probleem zo wel over zal gaan en doen dan ook niks. “Dat is ook een optie”, zegt Stijn De Roo, directeur beweging bij de Boerenbond.“Maar dan kan de druk zo hoog oplopen dat de plastic boven de maishoop loskomt en dan ontsnapt al het gas in één keer. En dan zijn de problemen plots immens. Bij twijfel adviseren we toch de brandweer te bellen.” De Boerenbond wil geen paniek zaaien, “maar we vragen wel dat landbouwer­s zoals altijd alert zijn, steeds voor verluchtin­g zorgen voor hun dieren en bij twijfel de brandweer verwittige­n.”

 ?? FOTO SD ?? Jenny en Wendy Vanvoorden aan de boerderij. Inzet: de roestkleur is typisch voor maiskuilga­s (archieffot­o).
FOTO SD Jenny en Wendy Vanvoorden aan de boerderij. Inzet: de roestkleur is typisch voor maiskuilga­s (archieffot­o).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium