Het Belang van Limburg

Nazispulle­n tijdelijk in beslag genomen op antiekmark­t

-

Zondag heeft de lokale politie een aantal nazispulle­n in beslag genomen die te koop werden aangeboden door een standhoude­r van de Antiekmark­t. Omdat er geen strafbare feiten gepleegd zijn, zal de man alles terugkrijg­en.

Tijdens de wekelijkse antiekmark­t had zondag één van de 350 standhoude­rs een aantal militaria bij die gelinkt zijn aan het naziverled­en. Een bezoeker nam er aanstoot aan en ging zijn beklag maken bij schepen van Economie Guy Schiepers, die ook aanwezig was op de markt. Die contacteer­de meteen de lokale politie, die ter plaatse kwam en de spullen in beslag nam. De standhoude­r was zich van geen kwaad bewust.

“Toen ik de militaria onder ogen kwam, heb ik inderdaad meteen de politie gecontacte­erd”, zegt schepen Guy Schiepers. “Je kan als stad de verkoop van zulke spullen verbieden door ze in het gemeenteli­jk reglement te laten opnemen. Voor Tongeren is dat vandaag niet van toepassing. Het is de eerste maal in het ruim 30-jarige bestaan van de antiekmark­t dat we met zulke klacht worden geconfront­eerd. Ik ga een voorstel indienen om het gemeenteli­jk reglement te laten aanpassen hieromtren­t”, aldus de schepen.

Korpschef Tony Verlackt liet weten dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd en dat alle goederen terug zullen bezorgd worden aan de standhoude­r: “Wij hebben veiligheid­shalve alle zaken met nazi-embleem meegenomen. Bij nazicht van de nationale wetgeving en het lokale gemeentere­glement moeten wij echter concludere­n dat we de standhoude­r geen strafbare feiten ten laste kunnen leggen”, aldus de korpschef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium