Het Belang van Limburg

“Wij bestaan niet meer”

Coup de théâtre in Heusden-Zolder: helft Voluit stapt uit eigen partij na samensmelt­ing met Vld

- Zahra BOUFKER

“Voluit Heusden-Zolder en Open Heusden-Zolder hebben de afgelopen week de koppen bij elkaar gestoken en bundelen Voluit hun krachten. Elke Gijbels zal de lijst trekken”, zo luidde het persberich­t dat zondagavon­d laat namens Voluit Heusden-Zolder de wereld werd ingestuurd door OCMW-voorzitste­r Elke Gijbels. Vandaag krijgen we een ander verhaal te horen van de ondertusse­n ex-leden van Voluit. Zij voelen zich in de steek gelaten door Gijbels. “Ze zet ons van de ene dag op de andere buitenspel”, zegt medeoprich­ter Franco Ruffo.

“Ik ben enorm teleurgest­eld in Elke Gijbels, die samen met mij de partij oprichtte eind juni”, zegt Franco Ruffo, ex-N-VA en dus medeoprich­ter van de partij Voluit. “Al is dat niet officieel. Gijbels tekende alleen als mandataris voor de oprichting van de partij, waardoor ze nu de kans heeft om mij op deze manier buitenspel te zetten. Ze heeft achter onze rug vorige week gesprekken gevoerd om een coalitie te vormen met Open Heusden-Zolder. Eind vorige week heeft ze ons voor de keuze gesteld. We hadden juist de fotoshoot voor de campagne achter de rug. Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zucht Ruffo. “We hebben veel tijd gestoken in ons programma en in het zoeken van geschikte mensen voor onze lijst Voluit. Ik heb ondertusse­n ook veel andere aanbieding­en gekregen, maar omdat ik geloofde in dit project ben ik hiervoor gegaan. En nu zet Gijbels ons van de ene dag op de andere buitenspel. Nu kan ik geen keuze meer maken, en wilt dit zeggen dat ik dus noodgedwon­gen moet stoppen. Ik vind het een zeer spijtige zaak voor mezelf en voor de andere leden, waaronder veel jongeren, en ook voor HeusdenZol­der zelf.”

Ook Marcel Lemmens, die Gij- bels volgde uit N-VA, is enorm ontgoochel­d. “Het zijn heftige maanden geweest. Gijbels heeft in twee maanden tijd drie keer gedreigd om met de partij te stoppen. Ze heeft het heel smerig gespeeld. We hebben ons de laatste tijd erg ingezet om een nieuwe lijst te vormen en een programma op punt te stellen. Dat is ons allemaal goed gelukt. Maar vorige week werden we allemaal plots voor de keuze gezet om de campagne financieel te bekostigen. Maar wie geeft wie de garantie verkozen te worden? Het financiële plaatje van een campagne moet je samen opstellen.”

Voorakkoor­d?

Zaterdagmi­ddag ontplofte de bom plots. “Toen kregen we een mail van Gijbels dat ze de stekker uit het project trekt, en dat ze een coalitie gaat vormen met Open Heusden-Zolder”, zegt Lemmens. “Ik ben zo in shock dat ik voor mezelf heb besloten om dit hoofdstuk af te sluiten. Wij bestaan niet meer. Twintig man, heel geëngageer­d, staat van de ene dag op de andere zonder partij op straat. Weg partij, weg programmap­unten, weg alles.”

Uit goede bron vernamen wij ondertusse­n dat er een voorakkoor­d in de maak is tussen Open Heusden-Zolder en CD&V-Groen. Ve- ronique Bartels (Open Vld), die haar lijsttrekk­ersplaats opgaf voor Gijbels, gaf dat ook al toe. “Elke en Isabelle zijn twee topdames die veel politieke ervaring hebben. Zij gaan dat heel goed doen.” Aan de andere kant van dat voorakkoor­d willen ze nog niets bevestigen. De Isabelle in kwestie, Isabelle Thielemans van CD&V, lacht luidop. “Dat klopt niet. Want wie is Open Vld of Open of Voluit eigenlijk? De persoon die vandaag namens die partij spreekt, kan morgen alweer vervangen zijn door iemand anders. Wat Heusden-Zolder nu nodig heeft is stabilitei­t, en ik vraag luidop af of deze partij stabilitei­t kan bieden”, aldus Thielemans. Gijbels wenste gisteren wegens gezondheid­sproblemen niet te reageren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium