Het Belang van Limburg

Zeven actiepunte­n moeten Limburg CO2-neutraal maken

-

“Als groene provincie moet Limburg de eerste CO2-neutrale provincie van België worden.” Dat zeggen provinciaa­l lijsttrekk­er Frederick Vandeput en provinciaa­l voorzitter Mark Vanleeuw van Open Vld. Om dat te realiseren heeft de partij een plan met zeven actiepunte­n klaar.

Vld pakt uit met zeven concrete maatregele­n om haar doelstelli­ng te bereiken: In samenwerki­ng met Fluvius (holding boven Infrax en Eandis) moet er een grootschal­ig investerin­gsplan komen om de

1.

2.

3.

4.

straatverl­ichting om te schakelen op led. Dit beperkt de uitstoot en betaalt zichzelf terug. Binnen zes jaar moeten er zonnepanel­en liggen op al de Limburgse publieke gebouwen waar dat mogelijk is, hetzij voor eigen gebruik, hetzij voor zonnedelen.

“Met een ambitieus groen-plan stimuleren we gemeenten om extra bomen aan te planten in de publieke ruimte. We mikken op 100.000 extra bomen voor Limburg.”

“Via een fonds maakt het provincieb­estuur rendabele invesOpen

5.

6.

teringen in zonnepanel­en mogelijk voor mensen die niet onmiddelli­jk de middelen hebben. Via een maandelijk­se rente ter waarde van de besparing op hun energiefac­tuur betalen ze deze investerin­g terug. Daarnaast schakelen we een versnellin­g hoger om extra zonnepanel­en te plaatsen.”

“We organisere­n een wedstrijd onder de gemeenten en haar inwoners.: wie het meeste energie bespaart, krijgt de titel ‘klimaatgem­eente van het jaar’.” Er komt een nieuw Limburgs windplan met een lijst van alle

7.

mogelijke plaatsen waar een windmolen rendabel kan zijn. Door het nieuwe decreet van Vlaams Energiemin­ister Tommelein is het nu immers ook mogelijk om windmolens te plaatsen in natuurgebi­eden. Er komt een provincial­e belastingv­erlaging voor alle Limburgers die hun dak inzetten voor milieuvrie­ndelijke doeleinden. Dit kan gaan van zonnepanel­en tot een groendak.

“De ambitie om voortrekke­r te zijn in de strijd tegen de klimaatopw­arming heeft ook positieve effecten: ze zal talent aantrekken dus voor extra jobs zorgen”, meent lijsttrekk­er Frederick Vandeput. “Innovatiev­e bedrijven vestigen zich immers graag in regio’s die met een ambitieuze blik naar de toekomst kijken.” Provinciaa­l voorzitter Mark Vanleeuw ziet ook een belangrijk­e rol weggelegd voor Nuhma, het klimaatbed­rijf dat eigendom is van alle Limburgse gemeenten. “Met Nuhma is Limburg al voortrekke­r in Vlaanderen inzake duurzame energie. Als de provincie nu ook een tandje bijsteekt, kunnen we de doelstelli­ngen bereiken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium