Het Belang van Limburg

Onderzoek vanuit wooncontai­ner

Architecte­n bestuderen toeristen en bewoners aan natuurgebi­ed Kempen-Broek

- Roger DREESEN

Marlies Vermeulen en Remy Kroese, twee onderzoeke­rs van architecte­nbureau Dear Hunter, logeren tot 17 september in het grensovers­chrijdende natuurgebi­ed Kempenbroe­k. Dat doen ze in een kleine maar comfortabe­le wooncontai­ner die aan de Luysmolen werd geïnstalle­erd. “Op vraag van Regionaal Landschap Kempen en Maasland voeren we een onderzoek uit naar hoe inwoners en toeristen de natuur hier beleven”, vertelt architecte en onderzoeks­ter Marlies Vermeulen.

In de Euregio Maas-Rijn bestudeerd­en architecte­n Remy Kroese en Marlies Vermeulen al eerder het leven in steden en andere leefgebied­en. “In Hasselt, Genk en Maastricht, maar ook in Heers, op het drielanden­punt en in de Hoge Venen voerden we een gelijkaard­ig onderzoek uit”, vertelt Marlies Vermeulen. Ook dit onderzoek in Kempen-Broek gebeurt vanuit een antropolog­ische kijk. “We trekken dagelijks het grensovers­chrijdend natuurgebi­ed in en leggen zelf contact met de gebruikers. We vissen naar hun ervaringen, die kennis en ervaringen schrijven we neer. Ze vormen belangrijk­e aanvullend­e informatie om het gebied nog beter in kaart te kunnen brengen”, vertelt Remy Kroese.

“Om die reden spreken we de inwoners van het grenspark aan, maar trekken we vooral zelf het gebied in. Om zelf de verhouding tussen stad, dorp en natuur te ervaren, om steeds de vraag te stellen: wat gebeurt hier? Hoe verhoudt de mens zich tot deze plek?”, gaat Marlies Vermeulen verder. “Die gegevens worden neergeschr­even in een belevingsk­aart.”

Unesco

Om het gebied zo goed mogelijk te doorgronde­n verblijven ze hier één maand. Alle waardevoll­e plekken worden dus in kaart gebracht, samen met het verhaal van de bewoners. “Hoe gaan ze hier om met het landschap? Hoe is het natuurgebi­ed opengestel­d? Waarom komt de bezoeker naar hier? Wat zijn de verschille­nde kwaliteite­n en hoe kunnen ze het natuurgebi­ed op een nog betere manier gebruiken?”

De resultaten van deze studie over Kempen-Broek zullen later verwerkt worden in de lange termijnpla­nnen voor het landschaps­beheer in het grenspark. “Regionaal Landschap Kempen en Maasland wil ook proberen om het Kempen-Broek door Unesco te laten erkennen”, weet Marlies. “Met de kaarten en het

uitgeschre­ven onderzoek dat we produceren, voegen we kaarten toe aan de al beschikbar­e informatie. Veel feitelijke informatie over deze plaats, over de bewoners, de diersoorte­n, de diverse landschapp­en, de landbouw is bekend. Wij voegen daar de beleving van het gebied aan toe, de ervaringen van bewoners en bezoekers. Allemaal essentieel in de zoektocht naar de identiteit van dit grensovers­chrijdende natuurgebi­ed Kempen-Broek”, besluit Vermeulen.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Architecte­n Remy Kroese en Marlies Vermeulen hebben hun container geïnstalle­erd aan de Luysmolen.
FOTO ROGER DREESEN Architecte­n Remy Kroese en Marlies Vermeulen hebben hun container geïnstalle­erd aan de Luysmolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium