Het Belang van Limburg

Gemeente neemt parochiaal centrum ’t Paenhuys over

-

Nagenoeg een jaar nadat vzw Parochiale Werkgroep ’t Paenhuys aangaf dat ze de uitbating van het gelijknami­ge ontmoeting­scentrum wilde stopzetten, is de gemeente klaar om een nieuwe erfpacht aan te gaan. “Het beheer van het centrum werd almaar complexer en het aantal geëngageer­de vrijwillig­ers daalde, waardoor het te veel werd voor de resterende leden”, vertelt schepen van Cultuur Marina Pauly (CD&V).

’t Paenhuys bestaat precies 25 jaar en werd door de vzw Parochiale Werkgroep ’t Paenhuys in 1993 gebouwd op grond van het kerkbestuu­r Sint-Martinus Riemst. Hiervoor werd destijds een erfpachtov­ereenkomst afgesloten.

Nieuwe erfpacht

Met een gemiddelde bezetting van 300 activiteit­en per jaar in de grote theaterzaa­l en diverse kleinere lokalen voldeed het complex perfect aan de Riemstse behoeften. Al die tijd werd het centrum beheerd en uitgebaat door de vzw, tot die vorig jaar te kennen gaf dat een en ander te veel werd voor het kleine groepje van ouder wordende leden. Op dat ogenblik stak de gemeente een helpende hand toe. “Vermits de oude erfpachtov­ereenkomst tussen het kerkbestuu­r en de vzw werd stopgezet, gaan we aan de gemeentera­ad voorstelle­n om een nieuwe erfpacht aan te gaan”, zegt schepen Pauly. “Dit keer tussen het kerkbestuu­r en de gemeente, voor 99 jaar aan een jaarlijkse vergoeding van 4.004 euro. Zo wordt de verdere exploitati­e gegarandee­rd. Gelijktijd­ig zullen we een overeenkom­st afsluiten met een vernieuwde vzw Parochiale Werkgroep ’t Paenhuys, bestaande uit leden van de Koninklijk­e Harmonie Sint-Martinus, die de praktische uitbating van het complex zal verzekeren. Ze krijgt hiervoor een jaarlijkse basisvergo­eding van 15.000 euro. Zo willen we het Riemstse vereniging­sleven een ruime en betaalbare accommodat­ie ter beschikkin­g stellen om culturele activiteit­en te organisere­n.”

Medewerker

“De gemeente zal nu op zoek gaan naar een medewerker die het aanspreekp­unt zal worden voor de reserverin­gen en de administra­tieve en technische afspraken”, besluit burgemeest­er Mark Vos (CD&V).

 ?? EVA ?? De uitbating en het beheer van ’t Paenhuys was te zwaar geworden voor de vzw die zich ermee bezighield.FOTO
EVA De uitbating en het beheer van ’t Paenhuys was te zwaar geworden voor de vzw die zich ermee bezighield.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium