Het Belang van Limburg

30 procent meer inschrijvi­ngen voor opleiding verpleegku­nde aan PXL

Inschrijvi­ngen eerste generaties­tudenten zelfs met 43 procent gestegen

- Aylin KOKSAL

Terwijl ons land te kampen heeft met een groot tekort aan verpleegku­ndigen, merkt Hogeschool PXL een forse stijging van 30 procent in het aantal inschrijvi­ngen voor de opleiding verpleegku­nde. “We hebben fors ingezet op de achttienja­rigen, dat werpt zijn vruchten af”, vertelt Roald Nelissen, departemen­tshoofd aan de PXL.

Het aantal inschrijvi­ngen van de zogenaamde eerste generaties­tudenten, leerlingen die meteen na hun secundaire opleiding naar een hogere opleiding doorstrome­n, is tegenover het jaar voordien zelfs met 43% gestegen. “Dit jaar hebben we zo’n 160 nieuwe studenten, in de hele opleiding zijn het er 650.” Naast de dagopleidi­ng is de avondoplei­ding ook voor het eerst van start gegaan: “Ook dat verloopt goed: twintig personen hebben zich alvast ingeschrev­en”, vertelt Nelissen. Die opvallende groei is volgens hem te danken aan initiatiev­en die het jaar voordien zijn georganise­erd, zoals de jaarlijkse PXL Breekt Uit-actie. Samen met 14 secundaire scholen en hulpdienst­en organiseer­de de opleiding een evacuatieo­efening met bijna duizend deelnemers. “De succesvoll­e start hebben we ook daaraan te danken.”

UCLL

Ook UCLL neemt initiatiev­en die focussen op een betere instroom vanuit het secundair onderwijs, daar zijn de inschrijvi­ngen niet gestegen: “We hebben dit jaar 250 nieuwe inschrijvi­ngen voor onze profession­ele bachelor en graduaatop­leiding op Campus LiZa in Genk. Dat is niet gestegen of gedaald tegenover het jaar voordien, maar we zijn wel tevreden”, vertelt Lieve Haumont, oplei- dingshoofd Verpleegku­nde op Campus Genk.

Tekort

“Ons land kampt met een groot tekort aan verpleegku­ndigen, dat te wijten is aan factoren zoals vergrijzin­g en de werkdruk die het beroep met zich meebrengt”, vertelt Nina Van den Driessche, woordvoerd­er van de VDAB. Om dat te compensere­n pleit Vlaams zorgambass­adeur Lon Holtzer ervoor om onder andere meer verpleegku­ndigen naar Vlaanderen te halen uit landen waar een overvloed aan verpleegku­ndigen is, zoals Australië of de Filipijnen. “Het lijkt me een hele investerin­g om buitenland­se verpleegku­ndigen naar hier te halen. Want als je de kwaliteit wil bewaken, zal je hen ook technische- en taalcompet­enheeft ties moeten aanleren”, merkt departemen­tshoofd Nelissen. “Voor we dat pad bewandelen, kunnen we beter inzetten op onze eigen krachten, zoals op de afstuderen­de leerlingen. Dat hebben wij afgelopen jaar gedaan en dat zijn vruchten duidelijk afgeworpen”, vertelt Nelissen. “Ik vind het jammer, want er ligt ongeloofli­jk veel potentieel binnen handbereik. Verpleegku­nde is een beroep met veel potentieel, het wordt tijd dat we ons daar bewuster van worden”, beaamt ook opleidings­hoofd Haumont. Vlaams zorgambass­adeur Lon Holtzer nuanceert de opmerking. “Ik noemde de instroom van buitenland­se verpleegku­ndigen als een van de vele mogelijke oplossinge­n voor het tekort aan verpleegku­ndigen. Dat werd erg uitvergroo­t in een aantal media”, aldus Holtzer. “Uiteraard vind ik ook dat de achttienja­rigen warm gemaakt moeten voor de sector, maar het dekt de lading niet. We moeten ook andere oplossinge­n zoeken.”

Ook de avondoplei­ding verloopt goed: twintig personen hebben zich alvast ingeschrev­en Roald Nelissen Departemen­tshoofd PCL

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Roald Nelissen, departemen­tshoofd verpleegku­nde aan hogeschool PXL.
FOTO SVEN DILLEN Roald Nelissen, departemen­tshoofd verpleegku­nde aan hogeschool PXL.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium