Het Belang van Limburg

Bij winst opnieuw eerste op FIFA-ranking

IJsland - België vanavond 20.45 uur

-

“De Nations League is fantastisc­h.” Roberto Martinez vertelde het gisteravon­d in IJsland met een brede glimlach op het gezicht. Vanavond spelen de Rode Duivels hun allereerst­e wedstrijd in die gloednieuw­e UEFAcompet­itie. “IJsland is als een gewond dier. Het verloor zwaar in Zwitserlan­d en zal willen reageren”, aldus de Belgische bondscoach.

De Nations League. Het bekt nog altijd een beetje vreemd en doet ook ons eerder denken aan een landenprij­s jumping dan aan een voetbaltor­nooi. Een ingewikkel­d tornooi dan nog. U hebt een handleidin­g nodig om er wegwijs in te geraken, zelfs de Rode Duivels begrepen vorige week niet hoe deze nieuwe UEFA-competitie precies werkt. Héél kort samengevat: als de Belgen in hun poule groepswinn­aar worden, mogen ze met de nummers één van de andere groepen volgend jaar strijden om de eindzege.

Ook al hebt u misschien bijlessen wiskunde nodig om helemaal mee te zijn, wij blijven net als de bondscoach voorstande­r van de Nations League. Waar zou het anders om gaan, vanavond in Reykjavik, tussen al die gletsjers, lavavelden en grindwoest­ijnen? Zouden de Rode Duivels bij een gevoelstem­peratuur van 4°C - Lukaku trainde gisterenav­ond mét muts - de ziel uit hun koude lijf lopen in een oefenwedst­rijdje?

640 dagen tot EURO 2020

We zijn precies 640 dagen voor de openingsma­tch van EURO 2020. Dat is nog een eeuwigheid. Vooraleer die gespeeld wordt, bent u nog minstens één keer jarig, zal u twee keer Kerst gevierd hebben en zullen ze in Zuid-Azië getuige geweest zijn van een zonsverdui­stering. Tot dan houdt de Nations League iedere bondscoach een beetje bezig. Een hoofdprijs is het zeker niet. Maar elke prijs die een land kan grijpen, doet er toe. Ook een kleine. “De Nations League is een fantastisc­h tornooi”, aldus Roberto Martinez in Reykjavik. “Dit nieuwe initiatief had het internatio­nale voetbal in Europa nodig. Natuurlijk zullen er nog wel probleempj­es opduiken of zaken bijgestuur­d moeten worden, maar ik ben er zeker van dat het op termijn een succes wordt. We willen dus zo sterk mogelijk presteren in deze Nations League.”

130 vulkanen

Laugardals­völlur. Het had een van de 130 IJslandse vulkanen kunnen zijn, maar het is de naam van het nationale stadion in Reykjavik. Capaciteit: 15.000 plaatsen. Vanavond allemaal bezet voor de komst van de Rode Duivels. Martinez zal er zijn beste ploeg aan de aftrap brengen. Wie daar in staat, is duidelijk: Courtois, Alderweire­ld, Kompany, Vertonghen, Witsel, Meunier, Mertens, Eden Hazard en Lukaku. Twee twijfelpos­ities, de linkerflan­k en - in mindere mate - de tweede centrale middenveld­er naast Witsel. Carrasco, Thorgan of Chadli? Tielemans of Dembélé? Chadli speelde nog niet bij zijn nieuwe club Monaco, Thorgan startte vorige vrijdag in Schotland, vermoedeli­jk is Carrasco tegen IJsland opnieuw aan de beurt. Tielemans heeft dan weer een streepje voor op Dembélé. Allebei erg sterk in Glasgow, maar Roberto Martinez is gek van de jonge Brusselaar. Mocht Youri Tielemans beursgenot­eerd

Kroatië verloor tegen IJsland en werd nadien tweede op het WK, we zullen erg geconcentr­eerd moeten zijn om hier een sterke prestatie neer te zetten Roberto MARTINEZ Bondscoach België

zijn, kocht de Belgische bondscoach aandelen.

Gewond dier

IJsland verdient natuurlijk respect voor zijn knappe resultaten de voorbije jaren. Het verloor sinds 2013 in eigen huis geen enkele wedstrijd met inzet meer. Toch is België torenhoog favoriet en kan het straks alleen maar tevreden zijn met de zege. Martinez blijft echter op zijn hoede. “IJsland verloor zwaar tegen Zwitserlan­d en zal in eigen huis willen terugslaan”, aldus de bondscoach. “Het is als een gewond dier. Altijd gevaarlijk. Want IJsland is op defensief vlak een van de beste teams in Europa. Daarnaast heeft het kwaliteite­n op de tegenaanva­l en stilstaand­e fasen. Turkije en Oekraïne zijn sterke ploegen, maar verloren hier. Net als Kroatië een dik jaar geleden en de Kroaten eindigden daarna tweede op het WK. We zullen dus erg geconcentr­eerd aan de wedstrijd moeten beginnen, in het internatio­nale voetbal mag je geen fouten maken, want die worden afgestraft. Ook door IJsland. En dat beseffen we maar al te goed. Deze stage is tot nu toe al heel goed geweest, maar als we willen winnen, dan moet dinsdag onze beste dag van de week worden.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium