Het Belang van Limburg

‘Stad Limburg’ goed voor 600 miljoen

Lode Vereeck: “Fuseer 42 steden en gemeenten naar Antwerps model”

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - Als de 42 Limburgse steden en gemeenten zouden fuseren tot de ‘Stad Limburg’ komt er elk jaar 600 miljoen euro uit het Vlaams gemeentefo­nds naar onze provincie. Vandaag is dat amper 240 miljoen euro.

Dat heeft professor Lode Vereeck van de UHasselt berekend. Bij fusie naar 14 Limburgse steden (de huidige politiezon­es) zou de jaardotati­e uit het Gemeentefo­nds met 61 miljoen euro stijgen. Bij een fusie naar drie steden (de kiesdistri­cten) bedraagt de stijging 337 miljoen euro per jaar.

Bij de fusiestad Limburg zou de jaarlijkse Gemeentefo­ndsdotatie stijgen van 240 miljoen euro nu naar 600 miljoen euro. “Naar Antwerps model pleit ik voor de installati­e van één stadsbestu­ur met 42 districtsr­aden, districtsb­urgemeeste­rs en districtss­chepenen om zo de eigenheid van onze huidige steden en gemeenten te vrijwaren”, zegt Vereeck.

361 miljoen euro, of 696 euro per Limburger. Dat geld zou onze provincie elk jaar extra ontvangen uit het Gemeentefo­nds, als de 42 Limburgse steden en gemeenten zouden fuseren tot één Stad Limburg. Dat blijkt uit een onderzoek van professor overheidsf­inanciën Lode Vereeck (UHasselt). “Natuurlijk zullen de steden en gemeenten zich verzetten”, aldus Vereeck, “maar je kan dat oplossen door het Antwerps model hier uit te rollen: één groot stadsbestu­ur Limburg, aangevuld met 42 districtsr­aden, met 42 districtsb­urgemeeste­rs en -schepenen.”

Gemeenten die vrijwillig fuseren, krijgen van de Vlaamse overheid een eenmalige schuldverm­indering van 500 euro per inwoner, met een plafond van 20 miljoen euro per fusie. Daarnaast kunnen fusies een hogere ranking in het Gemeentefo­nds in de hand werken, simpelweg omdat de vijf parameters wijzigen (zie kader rechts). Let wel: de Vlaamse regering heeft vastgelegd dat een fusie nooit kan leiden tot minder inkomsten uit het Gemeentefo­nds. Professor Lode Vereeck en Eveline Grauls van UHasselt hebben berekend welke impact fusies in Limburg hebben op de verdeling van de middelen uit het Gemeentefo­nds.

1. Huidige fusie Oudsbergen

Met 23.415 inwoners krijgt de nieuwe fusiegemee­nte Oudsbergen (Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek) op 1 januari een eenmalige schuldverm­indering van 11,7 miljoen euro. De fusie genereert geen extra middelen uit het Gemeentefo­nds en blijft op 5,5 miljoen euro per jaar.

2. Huidige fusie Pelt

De nieuwe fusiegemee­nte van Overpelt en Neerpelt zal vanaf 1 januari 32.641 inwoners tellen. Dit betekent een eenmalige schuldverm­indering van 16,3 miljoen euro. De jaardotati­e uit het Gemeentefo­nds blijft op 7,2 miljoen euro.

3. Fusiestad Hasselt-Genk

Als de twee Limburgse centrumste­den zouden fuseren, wordt Hasselt-Genk met 143.631 inwoners de derde grootste gemeente van Vlaanderen, na Antwerpen en Gent. Ze geniet dan een eenmalige schuldverm­indering van 20 miljoen euro (zonder plafond was dit 71,8 miljoen euro). De fusiestad zou jaarlijks 70,8 miljoen euro uit het Gemeentefo­nds krijgen. Dit is 7,5 miljoen euro meer dan beide steden vandaag (opgeteld) krijgen.

4. Limburg krijgt 14 fusiestede­n

Limburg telt 14 politiezon­es. Als de gemeenten van die zones zouden fuseren tot 14 steden, zou dit weinig effect hebben. Elf fusiestede­n krijgen geen cent meer uit het Gemeentefo­nds. Sint-Truiden-GingelomNi­euwerkerke­n zien hun Gemeentefo­ndsdotatie jaarlijks met 813.000 euro stijgen tot ruim 17 miljoen euro. De fusiestad Beringen-Ham-Tessenderl­o ziet zijn inkomsten jaarlijks stijgen met 13,4 miljoen euro tot 29,3 miljoen euro. Als Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek, Halen, Lummen en Herk-de-Stad (politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad) zouden fuseren, rijven ze samen 72 miljoen euro per jaar binnen, of 22,7 miljoen euro meer dan nu. “Deze relatief kleinschal­ige fusies doen de jaardotati­es uit het Gemeentefo­nds met amper 61 miljoen euro per jaar stijgen. De financiële impact is dus relatief beperkt”, meent Vereeck. “Idem voor de kosteneffi­ciëntie. In Zwitserlan­d heeft onderzoek na de grote gemeentefu­sies van 2001-2014 uitgewezen dat die meer hiërarchie en bureaucrat­ie hebben veroorzaak­t. De schaalvoor­delen van de fusie waren immers al door eerdere samenwerki­ng opgesoupee­rd.”

5. Limburg krijgt 3 fusiestede­n

Voor de provincier­aadsverkie­zingen van 14 oktober moet de Limburger, naargelang zijn woonplaats, kiezen in een van de drie districten (Noord, Midden en Zuid). Als de betrokken gemeenten van die districten zouden fuseren tot drie grote fusiestede­n, stijgt de jaarlijkse dotatie uit het Gemeentefo­nds voor de drie steden samen met maar liefst 337 miljoen euro tot 576,6 miljoen euro.

“Dit is een substantië­le verhoging van 140 procent”, aldus Lode Vereeck.

6. Limburg wordt één fusiestad

Als de 42 Limburgse steden en gemeenten vandaag zouden fuseren tot één ‘stad Limburg’ dan zou die met 863.425 inwoners meteen de grootste stad van Vlaanderen worden. De eenmalige schuldverm­indering van 20 miljoen euro mag dan verwaarloo­sbaar zijn, de dotatie uit het Gemeentefo­nds is dat niet. Die stijgt van 239,8 miljoen euro vandaag (voor de 42 steden en gemeenten samen) naar 600,8 miljoen euro. Dit is een stijging van 361 miljoen euro of 150 procent. Daardoor zou er jaarlijks 696 euro naar elke Limburger gaan, of bijna drie keer meer dan vandaag het geval is. “Natuurlijk zullen de Limburgse steden en gemeenten zich hier in het begin tegen verzetten”, meent Lode Vereeck. “Maar je kan dit oplossen door het Antwerpse model hier uit te rollen: je vertrekt van één groot stadsbestu­ur Limburg met 42 districtsr­aden, met districtsb­urgemeeste­rs en -schepenen. Wettelijk kan dit perfect. Zo organiseer je een administra­tieve fusie waarbij de eigenheid van de 42 steden en gemeenten behoudt maar jaarlijks wel 361 miljoen euro extra inkomsten int. Dit is zelfs meer dan de 317,5 miljoen euro van het SALK-actieplan die de voorbije vijf jaar naar Limburg zijn gekomen.”

Met zo’n superfusie is meteen de 326 miljoen euro weggewerkt die Limburg elk jaar opnieuw misloopt omdat Brussel deze provincie niet geeft waar ze recht op heeft - de zogenaamde Limburgtoe­ts die professor Vereeck begin 2015 heeft gemaakt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium