Het Belang van Limburg

Houthalen heeft de slechtste lucht van Vlaanderen

- Ine RENSON

20.000 Vlamingen hebben in de maand mei de concentrat­ie stikstofdi­oxide (NO2) in hun straat gemeten, in een onderzoek van De Standaard met de Universite­it Antwerpen en de Vlaamse Milieumaat­schappij. NO2 is een schadelijk gas dat in de uitlaatgas­sen van wagens zit, en is dus een goede parameter voor luchtveron­treiniging door verkeer. NO2 is, voor de duidelijkh­eid, niet hetzelfde als fijn stof.

De gemiddelde concentrat­ie over alle meetpunten is 22,8 μg/m3, wat vrij goed is. De buik van Vlaanderen kleurt groen. Maar het beeld is genuanceer­der dan dat. Behalve blauwe oases van zuivere lucht in het Hageland en Haspengouw, de Limburgse Kempen, de Voerstreek, de Vlaamse Ardennen en het Pajottenla­nd, zijn er ook hotspots waar de metingen tot ver voorbij de Europese norm (40μg/ m3) gaan.

Het beste en het slechtste van Vlaanderen

De laagste waarde (10,9 μg/m3) werd gemeten in het kleine gehucht Remersdaal bij Voeren, de hoogste (75,3 μg/m3) langs een druk kruispunt op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren.

2,3 procent van de meetpunten, of 410 locaties, zit boven de norm. Opgeschaal­d naar Vlaanderen wonen daar 150.000 mensen. Al is de vraag hoe relevant die grens is. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (Engels: World Health Organizati­on, WHO) is de advieswaar­den aan het herzien, richting 30 μg/m3. In dat geval zouden 12,5 procent van de meetpunten boven de norm zitten, wat overeenkom­t met de woonplaats van ongeveer 813.000 Vlamingen. Opmerkelij­k is ook de vaststelli­ng hoezeer de NO2-concentrat­ie kan verschille­n van straat tot straat. In de ene straat kunnen de waarden goed zijn, terwijl ze om de hoek in het rood gaan. Die variatie hangt af van de bebouwing in een straat, of er veel auto’s rijden en hoe goed de doorstromi­ng is.

De steden springen eruit

Maar vooral de steden springen eruit. De rode vlek Antwerpen valt op. Zowat nergens in de stad werd een goede luchtkwali­teit gemeten. De metingen variëren van matig tot zeer slecht, met enkele opvallende street canyons – nauwe straten met veel verkeer, waar sterk verhoogde concentrat­ies voorkomen omdat de vuile lucht er blijft hangen door de ingesloten bebouwing.

Dat street-canyoneffe­ct speelt in de meeste grote steden. Aalst is de kampioen van de street canyons in de binnenstad, gevolgd door Brugge. Antwerpen komt op de derde plaats, Gent pas op de zesgrootst­e

- de.

In Gent, Leuven, Hasselt, Brugge en Kortrijk wisselen zones met goede of aanvaardba­re luchtkwali­teit af met rode en paarse hotspots, vooral op de stadsring en de invalswege­n.

Behalve de grootste steden springen er nog enkele andere in het oog, zoals Oostende, Mechelen en Sint-Niklaas. Ook Zeebrugge heeft opvallend veel overschrij­dingen, wat te verklaren is door de nabijheid van de haven. Maar slechte luchtkwali­teit is niet alleen een probleem van de grote steden. Een kwart van de kleine steden en gemeenten heeft minstens één meetpunt waar de normen worden overschred­en. 84 procent van die gemeenten heeft rode hotspots: plekken waar de NO2-concentrat­ie sterk verhoogd is in vergelijki­ng met de omliggende straten. Die ‘rode hotspots’ in woonkernen werden nooit eerder in kaart gebracht.

Dit is meteen ook

een

van

de

burgemeest­er Alain YZERMANS verrassing­en van het onderzoek: de impact van stop-and-goverkeer aan lichten en ronde punten. Dit maakt dat we straten met slechte luchtkwali­teit aantreffen in pakweg Opglabbeek. Nog typisch Vlaams zijn de steenwegen met lintbebouw­ing. Dat zien we ook op de stippenkaa­rt: drukke gewestwege­n dwarsen gemeentes, wat zich vertaalt in een snoer van rode en paarse bollen.

Zwarte Grote Baan

Een ander nieuw fenomeen dat uit de data van CurieuzeNe­uzen naar

 ??  ??
 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Het straatje loopt dood achter het huis in de Voerense velden. Hier ademt u de zuiverste lucht van Vlaanderen.
FOTO FRED DEBROCK Het straatje loopt dood achter het huis in de Voerense velden. Hier ademt u de zuiverste lucht van Vlaanderen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium