Het Belang van Limburg

Een maand lang zonder dierlijke producten

Na dertig dagen zonder alcohol en plastic, is daar al de volgende actie:

- Hanne DE BELIE

HASSELT - Na een maand zonder alcohol, een plasticvri­j mei en dertig dagen zonder vlees, gaat Try Vegan nog een stap verder. De campagne zet de Vlaming aan om een maand lang geen producten van dierlijke oorsprong te gebruiken. “Veganistis­ch eten wil zeggen: geen vis of vlees, maar ook geen zuivel, eieren en kaas”, zegt Fien Louwagie van Try Vegan, dat op 1 oktober begint.

Veganisme is hot. Steeds meer – vooral jonge – mensen kiezen er bewust voor om alle producten van dierlijke oorsprong uit hun leven te bannen. Veganisten gaan dus nog verder dan vegetariër­s, die geen vlees eten. “Veganistis­ch eten houdt in: geen producten van dierlijke oorsprong. Je eet niets meer wat iets dierlijks bevat, zelfs als het dier daar niet voor moet sterven”, zegt Fien Louwagie van EVA vzw, die de Try Vegan-campagne voor de tweede keer organisere­n samen met BE Vegan. “Vroeger had veganisme een negatieve bijklank, maar mensen staan er meer voor open en intussen heeft het zelfs een hip imago.”

Voetafdruk

Bij Try Vegan gaat het vooral over proberen. “We willen inspireren”, zegt Fien. “Het is moeilijk om van de ene op de andere dag al je eetgewoont­en om te gooien, maar we willen dat mensen kennismake­n met veganisme. Je moet niet altíjd vegan eten: proberen is een eerste stap. We hebben nu meer dan 3.000 inschrijvi­ngen. Wie inschrijft krijgt een maand lang mails met tips en recepten. Er zijn verschille­nde motivaties om vegan te worden. Dierenwelz­ijn staat voor de meeste veganisten op één. Maar het heeft ook een grote impact op de gezondheid en het milieu.”

Volgens Try Vegan worden er minstens zeven dierenleve­ns gespaard als je een maand lang veganistis­ch eet. “Dat is een schatting op basis van de gemiddelde consumptie van de Belg”, legt Fien uit. “Dierlijke producten hebben ook een grote ecologisch­e voetafdruk. Dieren kweken voor vlees en zuivel vergt een hoge CO2- en methaanuit­stoot, bodemvervu­iling, ontbossing en een hoog waterverbr­uik. Het is ook veel efficiente­r om graan rechtstree­ks als voeding te gebruiken, dan met dat graan dieren te kweken voor de consumptie.”

→ www.tryvegan.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium