Het Belang van Limburg

Politie pakt 7 huisgenote­n van vermoorde Hasselaar op

Speurders vermoeden uit de hand gelopen woordenwis­seling

- Ruben STEEGEN/Nancy VANDEBROEK

HASSELT - De zeven verdachten die donderdag zijn opgepakt om na te gaan of zij betrokken zijn bij de moord op Hasselaar Johannes van Wordragen (56), woonden allemaal op hetzelfde adres in de Salvatorst­raat, samen met het slachtoffe­r. Zes van hen werden gisteren nog altijd verhoord door speurders van de federale gerechteli­jke politie.

Johannes van Wordragen, Han voor de vrienden, werd donderdag dood en met bebloede kleren aangetroff­en in de berm van de Voogdijstr­aat, op een steenworp van zijn huis in de Salvatorst­raat. Daar woonde het slachtoffe­r met zeven andere mensen samen in een groot huurhuis. Via zijn vzw ‘GOED’ huurde de Hasselaar het pand. In ruil voor een bijdrage konden mensen die het moeilijk hadden of worstelden met een verslaving bij Johannes terecht. Het huis had hij op Facebook de geuzennaam ‘Presque-sec’ (bijna droog) meegegeven. Ook Johannes kampte met een drankprobl­eem. En hoewel de Hasselaar vorig jaar succesvol afkickte, was hij recent opnieuw beginnen drinken.

Leider

“De bewoners waren stuk voor stuk alcoholver­slaafden, maar last hadden we er eigenlijk niet van”, klonk het gisteren bij de buren in de Salvatorst­raat. “Johannes is hier ongeveer anderhalf jaar geleden komen wonen en was zowat de leider van de groep. Ik vermoed dat de anderen de huur aan hem betaalden. Vriendelij­ke mensen? Eigenlijk had niemand in de straat contact met hen.” Donderdagn­amiddag werden alle zeven bewoners met groot machtsvert­oon door de politie uit hun woning gehaald en opgepakt. “Het stond hier vol politiewag­ens, de straat zag blauw van de agenten en in de lucht hing een helikopter”, aldus een buur. De speurders ver- moeden dat Johannes het slachtoffe­r werd van een uit de hand gelopen ruzie met een van zijn huisgenote­n. “Je hoorde die mannen soms wel eens tegen elkaar uitvliegen”, gaat een buurtbewon­er verder. “Logisch, met al de alcohol die er werd geschonken. Maar meestal bleef het bij woorden. Donderdag stonk het hier trouwens naar rook, die rechtstree­ks uit hun tuin leek te komen. Alsof een van hen iets aan het verbranden was.”

Kunstenaar

Het gerechteli­jk labo kwam donderdag ter plaatse voor een sporenonde­rzoek. Vrijdagavo­nd werden nog altijd zes van de zeven bewoners verhoord. Een van hen is intussen vrijgelate­n.

Johannes van Wordragen was niet meer getrouwd, maar had wel kinderen. Zijn dochter was gisteren te aangeslage­n om te reageren. Het slachtoffe­r is de zoon van de bekende Nederlands­e kunstenaar Martin van Wordragen, die inmiddels is overleden. Het verdere moordonder­zoek is onder leiding van een onderzoeks­rechter in handen van de speurders van de federale gerechteli­jke politie van Hasselt.

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Slachtoffe­r Johannes van Wordragen (rechts) woonde samen met zeven huisgenote­n in een huurhuis in de Hasseltse Salvatorst­raat.
FOTO SVEN DILLEN Slachtoffe­r Johannes van Wordragen (rechts) woonde samen met zeven huisgenote­n in een huurhuis in de Hasseltse Salvatorst­raat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium