Het Belang van Limburg

CD&V laat station in Halen niet los

Wouter Beke en Lode Ceyssens pleiten opnieuw voor stopplaats naast E314

- Timmie VAN DIEPEN

HALEN - CD&V laat het idee voor een nieuw treinstati­on langs de E314 in Halen niet los. Vrijdag trokken partijvoor­zitter Wouter Beke en Vlaams Parlements­lid Lode Ceyssens naar het Antwerpse Brecht, waar in 2009 pal naast de E19 een gelijkaard­ig pendelaars­station werd gebouwd. “Nu we hier zijn geweest, zijn we nog meer overtuigd: dat station in Halen moet er komen. Kijk naar de 1.300 parkeerpla­atsen hier, die zijn allemaal bezet. Dit werkt.”

Vrijdagoch­tend 11 uur. We rijden via afrit 3 de E19 Antwerpen-Breda af, nemen een rotonde en staan twee minuten later op de parking van het station Noorderkem­pen in Brecht.

Sinds 2009 loopt de hogesnelhe­idslijn tussen Antwerpen en Amsterdam parallel met de E19. Gelijktijd­ig met de ingebruikn­ame werd hier het pendelaars­station Noorderkem­pen geopend. Met zijn vlotte verbinding­en met het snelwegnet en goede busaanslui­tingen is het voor de wijde regio het ideale alternatie­f om de files op de Antwerpse ring te vermijden.

Succes

Elke dag passeert de Beneluxtre­in hier 32 keer: 16 keer richting Brussel, 16 keer richting Amsterdam. Tijdens de spits komen daar nog piekuurtre­inen bij die rechtstree­ks tussen AntwerpenC­entraal en dit station rijden. In een kwartier sta je vanuit Brecht in het hart van de Scheldesta­d.

Het succes is navenant, zo stelt ook de lokale burgemeest­er Luc Aerts (CD&V) vast. “Als je ziet dat alle 1.300 parkeerpla­atsen hier vol staan, dat de mensen zelfs al op het gras parkeren, dan weet je dat dit station een enorme troef is. We bekijken nu of we het aantal plaatsen nog kunnen uitbreiden, want de vraag is groot.”

Ter vergelijki­ng: in Brecht stappen volgens de laatste cijfers van de NMBS (oktober 2017) elke dag 1.365 mensen op. Daarmee heeft het nieuwe station nu al Genk voorbijges­token, dat elke dag slechts 1.036 opstappend­e reizigers telt.

Hasselt en Diest ontlasten

Het station in Brecht is voor CD&V dan ook het ideale voorbeeld voor een gelijkaard­ig station in Halen. Daar passeert spoorlijn 35 Hasselt-Aarschot-Leuven de snelweg E314.

In 2016 legde de partij voor het eerst het idee op tafel om op dat punt een station te bouwen, speciaal bedoeld voor pendelaars. De aanleg van het station, een nieuw op- en afrittenco­mplex en een parking voor 500 auto’s zou zo’n 20 miljoen euro kosten. Mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) weigerde destijds het voorstel te onderzoeke­n, omdat er volgens hem al te veel op- en afritten zijn op de E314, er milieuscha­de zou optreden en er bovendien al een bus rijdt van de Park&Ride aan de huidige afrit in Halen naar het station van Diest. CD&V is het daar helemaal niet mee eens. Twee jaar na het oorspronke­lijk voorstel, hernieuwt de partij haar eis. De eis werd vrijdag kracht bijgezet door het bezoek van partijvoor­zitter Wouter Beke en Vlaams Parlements­lid Lode Ceyssens (de bedenker van het Halen-idee, nvdr.) aan het station in Brecht.

“Nu we hier zijn geweest en dit gezien hebben, zijn we nog meer overtuigd: dat station in Halen moet er komen, want dit werkt”, zeggen Beke en Ceyssens. “Elke dag rijden er 30.000 tot 40.000 auto’s over de E314 ter hoogte van Halen. ’s Ochtends rijden die rechtstree­ks de file in, want vanaf Aarschot stopt de doorstromi­ng en sta je al snel 1,5 uur in de file richting Brussel.”

De piste-Halen heeft verschille­nde troeven volgens CD&V. “Een station langs de E314 kan voor een stuk de centra van Hasselt en Diest ontlasten. Vandaag worden die steden zwaar belast door verkeer dat helemaal niet in de stad moet zijn en economisch ook niets oplevert.”

“Aarschot en Diest liggen te ver van de snelweg. Wat het station hier in Brecht bewijst, is dat het vooral snel moet gaan. Op een paar minuten sta je vanop de snelweg op het perron. Halen ligt bovendien op het fietsroute­netwerk, dat in de toekomst nog belangrijk­er zal worden door de creatie van de fietssnelw­egen in Limburg.”

Kilometerh­effing

CD&V herinnert ook aan het voornemen van de Vlaamse regering om op termijn een slimme kilometerh­effing in te voeren. “Als partij zijn we daar niet tegen, maar dan moeten er wel voldoende alternatie­ven zijn. Als die er

niet zijn, straf je de mensen die geen openbaar vervoer hebben twee keer.”

Ceyssens en Beke wijzen in die context vooral op de ondermaats­e ontsluitin­g van Oost-Limburg. “Vandaag bestaat daar geen enkel alternatie­f. In de gemeenten ten oosten van Genk neemt minder dan drie procent van alle pendelaars de trein. Dat zijn dramatisch­e cijfers. Als we die mensen voor een deel naar Halen kunnen trekken, zou dat een positief effect hebben. Als we 10 procent van de auto’s van de weg halen, vermindert de file met 40 procent.”

De vraag is wel of een station langs een snelweg past in het verhaal van combimobil­iteit, waarbij reizigers gemakkelij­k van de ene vervoersmo­dus op de andere kunnen stappen. “Hier in Brecht zijn de busdienste­n afgestemd op het nieuwe station”, countert burgemeest­er

Aerts.

Volgens Beke en Ceyssens zou dat ook in Halen moeten gebeuren. Dat het grootste gedeelte van de reizigers dan toch nog met de auto naar het station moet komen, vinden ze niet zo erg. “Als we mensen op een bepaald moment uit de auto halen, dan brengt dat sowieso iets op. Zo voorkomen we dat ze Brussel binnenrijd­en. Het volstaat om richting Nederland te kijken, waar er meer van dit soort stations zijn, onder andere langs de snelwegen naar Amsterdam. Daar werkt het fantastisc­h, dus waarom zou dat bij ons niet kunnen?”

Natuurgebi­ed

Enige minpunt aan het Halenidee: in tegenstell­ing tot het agrarische terrein in Brecht, is de plaats die CD&V voorstelt ten noorden van de E314 in Halen vandaag natuurgebi­ed. “Dat is inderdaad zo, maar we moeten hierover met de groene sector aan tafel kunnen gaan zitten”, zegt Ceyssens. “De auto’s die je met zo’n station van de weg haalt, dat betekent ook winst voor het milieu en de natuur. Dat mag je niet onder de mat vegen. Ook de NMBS en Infrabel hebben trouwens interesse in ons idee.”

Beke wijst op de urgentie: “Voor ondernemer­s en werkgevers is mobiliteit prioriteit nummer één. We moeten het station in Halen op de agenda blijven zetten. Het regeerakko­ord? We moeten het sowieso opnemen in de investerin­gsplannen van de NMBS. Hoe sneller we eraan beginnen, hoe beter.”

Een station in Halen kan voor een stuk de centra van Hasselt en Diest ontlasten. Die worden nu zwaar belast door verkeer dat helemaal niet in de stad moet zijn

Wouter BEKE en Lode CEYSSENS

 ?? Foto JVDP ?? Lode Ceyssens en Wouter Beke, samen met burgemeest­er van Brecht Luc Aerts.
Foto JVDP Lode Ceyssens en Wouter Beke, samen met burgemeest­er van Brecht Luc Aerts.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium