Het Belang van Limburg

“Electrabel wist al sinds jaren 90 van betonrot”

-

TIHANGE - Met een anonieme getuigenis onder de arm trekt federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) nog eens ten aanval tegen Electrabel. De energiereu­s wist volgens enkele oud-medewerker­s al sinds de jaren negentig van de betonrot in de kerncentra­les.

Dat drie van de zeven kernreacto­ren niet draaien is allemaal te wijten aan hetzelfde probleem: betonrot in de bunkers waar de reservenoo­dsystemen zitten. Daardoor zijn die niet bestand tegen een overstromi­ng of een vliegtuigr­amp. Uitbater Engie Electrabel moet die eerst opkalefate­ren voor de reactoren weer aan mogen van het FANC.

Het is de voornaamst­e reden waarom ons land met een stroomcris­is zit. En dat had al veel langer aangepakt moeten zijn. Volgens een anonieme medewerker van Engie Electrabel wist het bedrijf al sinds de jaren negentig dat er betonprobl­emen waren. “Het is een grote grap”, getuigde de medewerker op de Waalse openbare omroep RTBF. “Betondegra­datie ontstaat niet op enkele dagen. Dat duurt járen.”

Ook een andere oud-medewerker van Electrabel bevestigt dat het bedrijf al langer op de hoogte was van de betonprobl­emen, maar voegt er wel aan toe dat dat niet betekent dat er niet langer in veiligheid geïnvestee­rd werd. Engie Electrabel reageert “zeer verbaasd” op de aantijging­en, en stelt dat het steevast de nodige herstellin­gen heeft uitgevoerd. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) grijpt de anonieme getuigenis alvast aan om nog eens te proberen de schuld af te wentelen op Engie Electrabel. “Het is teleurstel­lend om de gevolgen van chronische onderinves­teringen vast te stellen in de energiesec­tor. Ik geloofde dat veiligheid een prioriteit was.” Al zijn er genoeg politici die er fijntjes op wijzen dat het haar job is om te weten dat er te weinig geïnvestee­rd is in de energiesec­tor. En om daar iets aan te veranderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium