Het Belang van Limburg

Francken pleit in nieuw boek voor Australisc­h migratiemo­del

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Europa moet het Australisc­he migratiemo­del kopiëren en ervoor zorgen dat er een deal komt met Tunesië om daar de migranten en vluchtelin­gen op te vangen. Wie erkend wordt, krijgt dan papieren om in… Tunesië te blijven. Dat lezen we in ‘Continent zonder grens’, het boek van Theo Francken dat gisteren werd voorgestel­d. Hij pleit ook voor strengere regels voor gezinshere­niging.

“Australiër­s hebben niet de asielmigra­tie op zich onmogelijk gemaakt, maar wel de asielmigra­tie op initiatief van de asielzoeke­r zelf”, schrijft Francken in het boek dat in elk geval niet zo eenvoudig leest als een tweet. Het staat bol van verwijzing­en naar wetten of ingewikkel­de politieke situaties in het buitenland. Al is de inhoud wel vintage Francken: “de weg naar de migratiech­aos is geplaveid met de goede bedoelinge­n van links.”

De NV-A’er deelt wel nogal snel politici in bij ‘links’. Zelfs de vroegere Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken Angelino Alfano, wiens nieuwe partij ‘Nieuw centrumrec­hts’ heet.

Verdrag

Francken wil “geen opgedronge­n illegale migratie, maar georganise­erde legale migratie”. De Australiër­s sturen de boten met migranten en asielzoeke­rs niet terug naar de plek waar ze vandaan komen, maar wel naar de eilandstaa­t Nauru of naar Papoea-NieuwGuine­a, waar ze deals mee hebben. “Boat deals”, iets wat Europa ook moet invoeren, vindt Francken. “Is het afblokken van toegangswe­gen tegen de Conventie van Genève? Niet in de lezing van Australië”, aldus Francken. “Er is geen verplichti­ng om mensen binnen te laten aan de grens. Dat verdrag is alleen van toepassing op mensen die zich al binnen het grondgebie­d van de lidstaat bevinden.”

Francken pleit er in elk geval voor om het Australisc­he model te kopiëren. Een land als Tunesië zou dan de rol van Nauru of Papoea-Nieuw-Guinea kunnen opnemen. Boten met vluchtelin­gen of asielzoeke­rs die richting Europa varen, zouden doorgestuu­rd worden naar Tunesië waar ze een asielproce­dure kunnen opstarten. Als die positief is, krijgen ze papieren voor Tunesië, maar niet voor Europa.

Of Tunesië enige interesse heeft om Europa te depanneren? Misschien als ze daar een forse vergoeding voor krijgen. “Maar de asielcrisi­s kost Europa ook al tientallen miljarden per jaar.”

Gezinshere­niging

Ook voor gezinshere­niging moeten er nieuwe regels komen. De eisen voor leeftijd, taal, inkomen en inburgerin­g moeten strenger. Francken houdt duidelijk van het Deense model waarbij de aanvrager drie jaar lang geen enkele sociale steun of werklooshe­idsuitkeri­ng mag hebben ontvangen én ook nog eens een waarborg van 7.500 euro moet betalen voor mogelijke sociale uitgaven van zijn familielid. Dat belooft dus weer vuurwerk bij de volgende regeringso­nderhandel­ingen.

→ ‘Continent zonder grens’, Theo Francken

en Joren Vermeersch, Doorbraak, 235 blz.

Is het afblokken van toegangswe­gen tegen de Conventie van Genève? Niet in de lezing van Australië

Theo FRANCKEN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium