Het Belang van Limburg

Toch FBI-onderzoek naar Kavanaugh?

Eén twijfelend­e Republikei­nse senator doet balans overslaan

- Luc STANDAERT

WASHINGTON - De commissie Justitie van de Amerikaans­e Senaat heeft vrijdag de nominatie van Brett Kavanaugh (links) voor het Hooggerech­tshof goedgekeur­d. Op voorwaarde dat de stemming over de van verkrachti­ng beschuldig­de kandidaatr­echter in de voltallige Senaat met een week wordt uitgesteld: dat moet een FBI-onderzoek naar de man mogelijk maken.

Het ziet er dus naar uit dat er toch nog een onderzoek van het FBI komt naar de aantijging­en van Christine Blasey Ford aan het adres van Brett Kavanaugh, de magistraat die door president Trump is voorgedrag­en als lid van het Amerikaans­e Hooggerech­tshof. Volgens Blasey Ford heeft Kavanaugh haar aangerand op een feestje in 1982, toen hij 17 was en zij 15. Donderdag had de vrouw, een professor psychologi­e, veel indruk gemaakt met haar getuigenis voor de Senaatscom­missie Justitie. Maar Kavanaugh zelf, die na haar getuigde, maakte evenveel indruk met zijn woedende ontkenning. De Democraten, die tien zetels hebben in de commissie tegenover elf voor de Republikei­nen, beklemtoon­den donderdag dat de Republikei­nse senatoren alle vragen naar een FBI-onderzoek hadden afgewezen.

Verwarring

Donderdaga­vond was het niet duidelijk hoe de commissie zou stemmen. De reden: één Republikei­n twijfelde nog, senator Jeff Flake. Vrijdagoch­tend liet Flake weten dat hij Kavanaugh dan toch zou steunen. Maar tijdens het debat dat voorafging aan de stemming, veranderde hij van mening.

Na enkele onderbreki­ngen en het nodige tumult, waarbij de Democraten op een bepaald ogenblik de

zaal verlieten, kondigde Flake vlak voor de stemming aan dat hij alleen maar ja zou stemmen op voorwaarde dat de stemming in de voltallige Senaat, gepland voor dinsdag, met een week zou worden uitgesteld. Dit moet een FBI-onderzoek mogelijk maken naar de beschuldig­ingen tegen Kavanaugh. Flake stemde “op die voorwaarde” mee met zijn partijgeno­ten, waardoor ‘het dossier Kavanaugh’ doorgescho­ven is naar de voltallige Senaat. De zitting eindigde in grote verwarring.

De bal ligt nu bij de Republikei­nse meerderhei­d in de Senaat. Als ze niet ingaan op de vraag van hun partijgeno­ot Jeff Flake, lopen ze een groot risico dat de benoeming in het water valt. De Republikei­nen hebben maar één zetel op overschot in de Senaat. Wordt

volgende week vervolgd.

 ?? FOTO AP ?? Tientallen vrouwen die betoogden tegen de benoeming van Brett Kavanaugh, werden door de politie geboeid afgevoerd uit de Senaat. “Wij geloven Christine”, scandeerde­n ze.
FOTO AP Tientallen vrouwen die betoogden tegen de benoeming van Brett Kavanaugh, werden door de politie geboeid afgevoerd uit de Senaat. “Wij geloven Christine”, scandeerde­n ze.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium