Het Belang van Limburg

“Van zaken rond faillissem­entsfraude wordt één op twee geseponeer­d”

Parket Limburg geeft prioriteit aan georganise­erde fraude

-

HASSELT - Jaarlijks zijn er slechts een 500-tal veroordeli­ngen in ons land voor een frauduleus faillissem­ent. Dat blijkt uit cijfers van Justitie. Parket Limburg opende dit jaar 12 dossiers over faillissem­entsfraude, vorig jaar waren er dat 21. Volgens curator Mark Huygen wordt één op de twee zaken rond faillissem­entsfraude geseponeer­d.

In 2014 waren er in ons land 503 veroordeli­ngen in strafzaken rond bedrieglij­k onvermogen, fraude bij een faillissem­ent en bedrieglij­k faillissem­ent. In 2015 en 2016 waren dat er volgens de federale overheidsd­ienst Justitie 487. Dat lijkt weinig, als u weet dat er vorig jaar 10.831 bedrijven op de fles gingen. “Uiteraard zijn dat niet allemaal bedrieglij­ke faillissem­enten”, zegt Mark Huygen, een curator met twintig jaar staat van dienst. “Ik schat dat 10 à 20 procent van de faillissem­enten verdacht is. Daarvan wordt ongeveer de helft door het parket vervolgd. Het parket heeft niet genoeg middelen om deze arbeidsint­ensieve onderzoeke­n naar financiële fraude te behandelen en dus kiest het voor de grotere fraudedoss­iers. Op die manier blijven de kleine fraudeurs buiten schot. Ik heb onlangs een zaak ingediend bij het parket waarbij een bouwheer nog in extremis 40.000 euro betaalde aan een aannemer om materiaal te bestellen. Een paar weken later heeft de aannemer de boeken neergelegd. Die zaak is geseponeer­d. Dat begrijpt de gewone burger niet.”

Complexe dossiers

“We zijn er ons ten volle van bewust dat faillissem­entsmisdri­jven de samenlevin­g ernstig kunnen ontwrichte­n”, zegt Bruno Coppin van het Parket Limburg. In 2017 startte het Limburgs parket 21 onderzoeke­n naar faillissem­entsfraude, 14 naar oplichting en 6 dossiers naar misbruik van rechtspers­onen. In 2018 werden 12 dossiers geopend rond faillissem­entsfraude en 12 rond oplichting. “Ons strafrecht­elijk beleid is gebaseerd op criteria als de omvang van het fraudebedr­ag, de voorgeschi­edenis,...”, legt Coppin uit. “Faillissem­entsfraude gaat vaak gepaard met ingewikkel­de juridische en boekhoudku­ndige constructi­es. Deze complexe dossiers worden daarom toevertrou­wd aan de gespeciali­seerde dienst van de FGP Limburg. Georganise­erde faillissem­entsfraude krijgt prioriteit. Minder complexe dossiers worden toevertrou­wd aan de recherched­iensten van de lokale politie.”

Het parket zegt dat het ook aan preventie doet in samenwerki­ng met gerechtsde­urwaarders en inspecties. Sinds 2016 werden 446 onderzoeke­n gevoerd naar verdachte schermvenn­ootschappe­n. Er zijn 180 fraudeurs door de rechtbank veroordeel­d tot een beroepsver­bod van minstens drie jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium