Het Belang van Limburg

Defensie daagt Google voor de rechter

- Aylin KOKSAL

HASSELT - Naar aanleiding van de Week van het Hart organiseer­t de Belgische Cardiologi­sche Liga een nationale sensibilis­eringsacti­e rond de preventie van hart- en vaatziekte­n. “Onder meer etalageben­en zijn bij het grote publiek minder bekend, terwijl het een gevaarlijk­e ziekte is die ruim 300.000 Belgen treft”, zegt woordvoerd­er Astrid Mattelaer.

Bij hart- en vaatziekte­n denken we al snel aan hersen- en hartinfarc­ten. Maar heeft u al gehoord van perifeer vaatlijden of etalageben­en? Volgens Johan Vijgen, cardioloog aan het Hartcentru­m Hasselt, lijden zo’n 30.000 Limburgers (of zo’n 3,5 procent van de Limburgse bevolking) aan die ziekte. Maar vaak ontdekken patiënten de aandoening zelf pas in een later stadium. De Belgische Cardiologi­sche Liga organiseer­t daarom een grote sensibilis­eringsacti­e.

Onbekend

“Cardiovasc­ulaire aandoening­en zijn de belangrijk­ste doodsoorza­ak in België. Preventie is dus cruciaal om ziekte en sterfte te vermindere­n”, vertelt Astrid Mattelaer. Met de Week van het Hart wil de Belgische Cardiologi­sche Liga de mensen stimuleren om zorg te dragen voor hun hart. “We leggen de focus dit jaar op hart- en herseninfa­rcten en op perifeer vaatlijden. Dat laatste is bij het grote publiek minder gekend, terwijl het net zo gevaarlijk is.”

De aandoening ontwikkelt zich volgens cardioloog Vijgen vaak in de benen. “Het is eigenlijk een vernauwing van de bloedvaten. Kenmerkend is dat je de symptomen ervan een hele tijd niet voelt. Pas wanneer de aders helemaal vernauwd zijn, begint de pijn in de bil, het bovenbeen, de kuit of de voeten. De slagaders in de benen krijgen dan te weinig zuurstof in de spieren die je gebruikt bij het lopen.’

Dodelijke benen

Zodra je stilstaat, verdwijnt die pijn vaak helemaal binnen tien minuten. Daar komt de naam etalageben­en ook vandaan: want wanneer je even stilstaat voor een etalage, gaat de pijn in je benen weg, tot je weer een soortgelij­ke afstand hebt gelopen. “Suikerziek­te, overgewich­t, roken, een hoge cholestero­l en bloeddruk zijn de grootste risicofact­oren. Genetisch bepaalde factoren en ouderdom spelen natuurlijk ook mee”, vertelt Vijgen. Volgens de cardioloog is de kans groot dat de ziekte een dodelijke afloop heeft: “Je kunt aan bepaalde lichaamsde­len verlamd raken en in het ergste geval kan het zelfs dodelijk zijn. Opereren en behandelen is mogelijk, maar we raden patiënten aan om altijd zeker genoeg te bewegen en niet te roken, zo voorkom je het het best.”

BRUSSEL - De Belgische Defensie gaat een klacht indienen tegen Google omdat de Amerikaans­e internetre­us weigert om gevoelige sites van het Belgische leger op zijn kaarten wazig te maken. Dat melden de kranten van Sudpresse.

Op Google Maps zijn satellietb­eelden van sites zoals de luchtmacht­basis in Kleine-Brogel, het NAVO-hoofdkwart­ier in Evere, de kerncentra­les in Doel en Tihange, het crisiscent­rum en de olie-installati­es in de haven van Antwerpen duidelijk te bekijken.

België eiste twee jaar geleden al dat Google de militaire sites onherkenba­ar zou maken. “Aangezien dat nog niet gebeurd is, gaan we een klacht indienen”, zegt de woordvoers­ter van Defensie nu. Google vindt de juridische stappen “vreemd”. “We hebben de voorbije twee jaar nauw en constructi­ef samengewer­kt en aanpassing­en aan onze kaarten gedaan waar dat werd gevraagd en waar er een wettelijk kader voor bestond”, zegt Michiel Sallaets, woordvoerd­er voor Google in België. Het bedrijf zegt vragende partij te zijn voor verder contact over de kwestie.

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Kristel had tot de diagnose nog nooit van haar ziekte gehoord.
FOTO RAYMOND LEMMENS Kristel had tot de diagnose nog nooit van haar ziekte gehoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium