Het Belang van Limburg

“De pijn is soms ondraaglij­k”

Patiënte Kristel Claesen (54) Beste zomer in 15 jaar voor onze kust

-

De Hasseltse Kristel Claesen (54) had nog nooit gehoord van etalageben­en, toen ze na pijnklacht­en van de hartspecia­list te horen kreeg dat ze de aandoening had. “Het voelt een beetje als spierpijn, het verdwijnt als je genoeg rust neemt. Maar als je daarna weer begint te wandelen, komt de pijn heviger terug”, vertelt ze. “In het begin had ik geen symptomen en voelde ik helemaal niets. Het is pas jaren later dat ik na een stevige wandeling pijn in mijn kuiten voelde. Nu komt de pijn ook voor bij kortere afstanden. Een maand geleden besloot ik daarover te praten met mijn dokter, hij verwees me door naar een specialist. Dat was de eerste keer dat ik van perifeer vaatlijden of etalageben­en hoorde.” Kristel werkt nu twaalf uur per dag in het Yup-hotel in Hasselt. “De vaten in mijn benen zijn intussen helemaal vernauwd. Het is dankzij de pijnstille­rs dat ik het kan uithouden”, vertelt Kristel. “Ik zal binnenkort een bypassoper­atie moeten ondergaan, de ziekte is bij mij al in een verder stadium. Revalidere­n duurt zo’n drie maanden. En ondertusse­n probeer ik zo veel mogelijk te bewegen, dat zou volgens mijn cardioloog enigszins helpen.”

Liefst 6,8 miljoen eendagstoe­risten zakten deze zomer af naar onze kust, zelfs met 200.000 tegelijk op topdagen als 21 juli en 15 augustus. Enkel in 2003 werd een nog betere zomer genoteerd, met in totaal 7,3 miljoen dagjesmens­en.

De toeristen kozen er door het mooie weer vooral voor om hun dag op het strand en in de duinen door te brengen. Musea en attracties kregen samen 7 à 8 procent minder mensen over de vloer, in vergelijki­ng met vorig jaar.

OOSTENDE -

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium