Het Belang van Limburg

“Je zou zo robots kunnen maken van die oude mijnmachin­es”

Cineast Tim Burton bezoekt zijn expo op C-Mine

- Christof RUTTEN

GENK - Het eerste wat cineast en kunstenaar Tim Burton (60) deed toen hij gisteren iets voor 9.30 uur op C-Mine in Genk arriveerde, was een foto nemen van de schachtbok­ken. Het toont aan dat de regisseur van blockbuste­rs als ‘Batman’, ‘Edward Scissorhan­ds’ en ‘Charlie and The Chocolate Factory’ onder de indruk was van de locatie waar zijn succesvoll­e expo ‘The World Of Tim Burton’ nog tot 28 november te zien is. “Ik weet niet waar ik hier eerst moet kijken.”

Burton steekt zijn ontzag voor C-Mine niet onder stoelen of banken. “Dit is een ongelofeli­jke locatie”, zegt hij. “Al die oude machines: je zou er zo robots van kunnen maken. En het feit dat dit voeger een mijn was en nu een cultuurple­k is geweldig. In Amerika hadden ze een gebouw als dit al lang met de grond gelijk gemaakt.” Is de tentoonste­lling daarom in Genk te zien? “De eerste keer dat de expo getoond werd, was in het Museum Of Modern Art in New York. Het was een surreëel gevoel om daar mijn tekeningen tegen de muur te zien hangen, want dat was nooit de bedoeling toen ik ze maakte. Hier vind ik het wel passen: het gebouw en mijn werk lijken op een vreemde manier een te worden.”

A leidt niet naar B

Burton benadrukt dat hij niet zelf met het idee van de expo op de proppen kwam. Een tentoonste­lling waar meer dan vierhonder­d werken van zijn hand te zien zijn: van tekeningen op restaurant­servetjes en grote polaroids, over sculpturen en poppen uit zijn films tot bewegend beeldmater­iaal. “Het was curator Jenny die naar me toe stapte met het idee voor een tentoonste­lling in New York. ‘Maar ik heb helemaal niks meer’, antwoordde ik haar. Ze zijn toen in oude dozen, kasten en lades bij mijn ouders gaan zoeken, tot in de garage toe. Een soort archeologi­sch onderzoek. En ze vonden daar al die spullen waarvan ik niet eens meer besefte dat ik ze nog had.”

“Voor mij gaat de expo vooral om een proces. Het gaat niet per se om de films of de kunst an sich, maar over hoe een idee dat ergens is ontstaan, al kribbelend in een donkere hoek van een restaurant, tot iets anders leidt. Zoiets gaat niet van A direct naar B. Het is niet zo dat ik aan een film denk en dan begin te tekenen. Nee, ik kan met een filmprojec­t bezig zijn als me plots ergens een oude tekening te binnen schiet”, vertelt Burton. “Dingen springen over van het een naar het ander.”

Niet iedereen was kapot van die eerste expo in New York, herinnert hij zich. “De kunstcriti­ci vonden het maar niks. ‘Waarom krijgt hij hier zo veel plaats, vroegen ze zich af. Dit is toch geen kunst?’ Maar aan de andere kant: het werd wel een van de meest bezochte expo’s omdat mensen – en ook kinderen – die normaal gezien niet zo rap naar een museum zouden gaan, nu wél kwamen opdagen. Dat vond ik heel leuk.”

Scissorhan­ds

Wie een goed beeld wil krijgen van wie Burton eigenlijk is, moet dit weekend ‘Edward Scissorhan­ds’ maar eens opzetten. Met Johnny Depp in de hoofdrol, als outcast in een burgerlijk­e omgeving. In het geval van Burton geënt op Burbank, Californië. Zit dat nog in hem? “Oh yeah, het is wie je bent. Wat voor een deprimeren­de omgeving Burbank voor mij ook was, het heeft er ook voor gezorgd dat ik ben geworden wie ik ben, en dat ik doe wat ik doe.”

De Vlaamse regering gaat de vleermuis beter beschermen. De regering maakt daar de komende vijf jaar, op voorstel van minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V), 600.000 euro voor vrij. In Vlaanderen leven zo’n twintig vleermuize­nsoorten. Het programma focust zich op de zeldzamere soorten, maar ook de minder bedreigde soorten hebben er baat bij. Volgens Schauvlieg­e richt het soortenbes­chermingsp­rogamma zich in de eerste plaats “op het duurzaam beschermen van locaties waar grote concentrat­ies vleermuize­n overwinter­en”. In de Antwerpse fortengord­els en de Haspengouw­se mergelgrot­ten bijvoorbee­ld komen jaarlijks duizenden vleermuize­n samen.

In de tweede plaats richt het programma zich op onderzoek. Hoewel de voorbije jaren veel nieuwe kennis is vergaard over onze vleermuize­n, blijven nog belangrijk­e vragen onbeantwoo­rd.

HASSELT -

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? ‘The World of Tim Burton’ is nog tot 28 november te bezoeken.
FOTO LUC DAELEMANS ‘The World of Tim Burton’ is nog tot 28 november te bezoeken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium