Het Belang van Limburg

Kusje van mama hélpt

Speeksel geneest, maar helpt het bij brandwonde­n?

- Kim CLEMENS

HASSELT - Helpt speeksel brandwonde­n genezen? Dat is de inzet van een nieuw onderzoek van het Amsterdams­e Universita­ir Medisch Centrum en de Nederlands­e Brandwonde­n Stichting. Een kusje van mama of papa doet immers meer dan alleen de tranen sussen, speeksel bevat écht geneeskrac­htige stofjes. Toch dat van gezonde mensen.

Een kusje op een geschaafde knie, zuigen op je vinger na een sneetje. Of zelfs een uitdrukkin­g als ‘je wonden likken’, die verankerd zit in onze taal. Intuïtief wisten we het dus al. Maar dat speeksel helpt genezen is niet alleen een aloude volkswijsh­eid.

Nu wordt onderzocht of het ook werkt bij brandwonde­n. “We onderzoeke­n in het bijzonder het effect van speeksel op de snelheid van genezing en het voorkomen van bacteriële infecties”, zegt Sue Gibbs, hoogleraar huidregene­ratie aan het Amsterdams­e Universita­ir Medisch Centrum. Als het werkt, is het een goedkoop medicijn. Ieder mens maakt automatisc­h per dag een halve liter speeksel aan. “Het afnemen van speeksel bij een patiënt is daarmee makkelijk en goedkoop te realiseren”, zegt Gibbs.

Speeksel tegen gaatjes

Speeksel is een uiterst complexe vloeistof, die een hele reeks eiwitten en bacteriën bevat. Die houden je tanden gezond en zorgen er ook voor dat een wonde in de mond sneller geneest dan een wonde op de huid. Uit Nederlands onderzoek bleek eerder dat dit te danken is aan het eiwit histatine. Een Spaanse onderzoeks­ter vond in speeksel dan weer een superbacte­rie die ervoor zorgt dat je minder vatbaar bent voor gaatjes. Niet dat iedereen nu vrolijk aan het spuwen moet gaan. “Voorwaarde­n zijn sowieso dat je gezond bent en er een goede mondhygiën­e op nahoudt”, zegt microbiolo­ge Sarah Lebeer van de Universite­it Antwerpen. “In het andere geval riskeer je namelijk ook slechte bacteriën door te geven. Die kunnen een tegenoverg­esteld effect hebben.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium