Het Belang van Limburg

Belgian Cats in historisch­e halve finale

Belgian Cats schrijven opnieuw geschieden­is en spelen halve finale tegen Amerika

- Van onze verslaggev­er Patrick CEULEMANS in TENERIFE

Ze debuteerde­n op een WK, droomden van de top-acht. Gisteren blikten ze nummer drie van de wereld, Frankrijk, in. Vandaag staan ze al bij de beste vier, spelen ze tegen het Amerikaans­e Dreamteam. En niet getreurd bij verlies want sowieso spelen de Cats voor een medaille. Oudgediend­e Ann Wauters: “Dit had niemand ooit durven te dromen.”

Neen, het is geen droom. Vandaag kampen de Belgian Cats in Tenerife op het WK voor een stek in de finale tegen de olympische laureaat en wereldkamp­ioen Amerika. Een wedstrijd die je in theorie nooit kan winnen, maar deze lichting Cats is verlekkerd op een partij tegen het grote Amerika. “Dit is kicken. Zij zijn superfavor­iet en uiteraard is winnen zo goed als onmogelijk. Maar het zijn ook maar mensen met twee benen en twee armen. En als het niet lukt, kampen we op zondag voor het brons. Hoe zot is dat”, zegt Emma Meesseman.

Na de stunt tegen Europees kampioen Spanje schitterde de selectie van bondscoach Philip Mestdagh opnieuw. Ditmaal tegen vice-Europees kampioen Frankrijk, nummer drie van de wereld. België schitterde collectief, maar had met Julie Allemand (11 punten, 13 rebounds), Emma Meesseman (16 punten, 9 rebounds) en Kim Mestdagh (23 punten, 6 rebounds) drie smaakmaker­s. Ann Wauters stond op haar 37ste, en met een zwaar gehavende knie, 23 minuten op het parket en tekende voor 7 punten en 6 rebounds. “Dat ik dit op mijn oude dag nog mag meemaken. Dat brons vorig jaar op het EK was historisch, maar wat we nu met deze jonge groep realiseren is ongeloofli­jk. Wat onze kracht tegen Frankrijk was? We lagen niet echt onder in de rebound. Daardoor konden we snelheid ontwikkele­n. Onze eerste helft met 53 punten en 18 assists was het beste wat de Cats ooit op het parket brachten. Ik heb echt genoten.” Ze geeft een pluim aan spelverdee­lser Julie Allemand, die met 13 assists een record neerzet op een WK. “En ze is nog maar 22 hé.”

Ook Julie Vanloo was bepalend en stopte na de maximale voorsprong 61-33 de Franse remonte (70-59) en leidde de Cats naar 7559. In de slotfase legde Marjorie Carpréaux met een bom de eindcijfer­s vast. Het feestje met de toch nog talrijke Belgische fans - ook al kon de helft van de Belgische supporters niet binnen wegens al uitverkoch­t - kon meteen aanvatten.

Olympische kandidaat

Deze historisch­e prestatie maakt geen verschil voor de weg naar Tokio 2020, de ultieme droom. Op dit WK is immers enkel de wereldkamp­ioen rechtstree­ks geplaatst voor de komende Spelen. Dit WK leert wel dat de grote droom om zich te kwalificer­en voor de Spelen realistisc­h is. Deze Belgian Cats zijn na drie sterke jaren onder bondscoach Philip Mestdagh een kandidaat voor de Spelen, punt aan de lijn. Volgend jaar op het EK in Servië/Letland moet de bekroning volgen willen de Cats zich plaatsen voor het preolympis­che tornooi.

Maar eerst een galamatch tegen Amerika. Wauters: “Zij zijn voor velen idolen. Emma en ikzelf (Meesseman en Wauters hebben ervaring in de WNBA) zullen hen tot rust brengen.”

 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? Intense vreugde bij de Belgian Cats: de halve finale op het WK is een feit.
Foto BELGA Intense vreugde bij de Belgian Cats: de halve finale op het WK is een feit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium