Het Belang van Limburg

De sterkste, maar niet de slimste

Bjorg Lambrecht laat zich ringeloren door lepe Zwitser

- Bram Vandecapel­le

Voor de tweede dag op rij was een Belgische renner de beste in koers. Helaas voor Bjorg Lambrecht leverde dat slechts zilver op. De 21-jarige renner heerste op de klim, maar botste op een lepe Zwitser met zin voor risico’s bergaf. “Bjorg was de beste man in koers en toonde dat ook. Ik was misschien de slimste”, aldus winnaar Hirschi.

Niet winnaar Zwitser Marc Hirschi, maar wel Lambrecht was de verdiende beloftenwe­reldkampio­en van Innsbruck geweest. “Ik heb er alles aan gedaan om hem te lossen. Constant versnellen en aanvallen. Het lijkt soms wat dom, maar ik koers gewoon altijd zo, en hij was misschien net iets slimmer.”

Sterk werk van de ploeg

De 21-jarige springveer uit Knesselare heerste bergop, maar kreeg de slepende Zwitser niet gelost om dan in de afdaling op een dolle counter te lopen. “Ik wist dat hij zotte risico’s zou nemen in de afdaling. Hij heeft dat al vaker gedaan. Zijn aanval bergaf was indrukwekk­end, ik kon gewoon zijn wiel niet houden en weg was hij.” Hirschi reed met schijfremm­en, Lambrecht niet. “Dat maakte geen verschil. Het is een verschil in durf. Ik denk in een afdaling nog te veel na. Net daarom wilde ik van hem af voor de top van de beklimming. Ik wou mij laten uitzakken tot in derde positie om dan vanuit zijn rug aan te vallen, maar ik denk dat hij mij doorhad. Zijn kopbeurten duurden nooit langer dan twee seconden. Ik was gewoon net niet sterk genoeg om ze uit het wiel te krijgen.” wat het nog jammerder maakt dat Lambrecht het niet afmaakt met een regenboogt­rui, is dat het werk van zijn vier ploegmaats niet helemaal wordt beloond. Kenny Mol- ly kende door ziekte een slechte dag, daardoor moesten zowel Brent Van Moer als Viktor Verschaeve hun krachten al te vroeg verbruiken om de koers te controlere­n. Dat lukte ook niet helemaal, want in de afdaling op drie ronden van het einde pleegden de Zwitsers een coup. Ze reden met vier weg, vier andere favorieten schoven mee. “Een vreemd moment. Plots hadden ze een halve minuut.” Het was het sein voor Steff Cras om zich volledig op te offeren in de slotronde. De neoprof van Katusha-Alpecin mocht zijn eigen kans gaan, maar toonde zich de redder van Lambrecht door in het begin van de laatste beklimming van de Igls de vluchters weer binnen schot te brengen. “Ik vroeg Steff om niet te snel aan te gaan, omdat ik altijd wat tijd nodig heb om in mijn klimritme te komen. Steff heeft dat perfect gedaan. Zijn tempo greep iedereen bij de keel, waarna ik met mijn versnellin­g de groep deed exploderen. Ik moet hem en de hele ploeg bedanken. Alleen jammer dat ik dat niet kan doen met een regenboogt­rui en goud.”

Dat was voor Marc Hirschi. De 20jarige stadsgenoo­t van Cancellara in Bern is nog een echte belofte. Hij rijdt voor de opleidings­ploeg van Sunweb en wordt pas volgend jaar prof. Dat een echte belofte het WK voor beloften wint, is een mooie gedachte. Dat beseft ook Lambrecht. “Mocht ik als belofte op het WK voor beloften tweede worden achter een jongen die eigenlijk al prof is, ik zou serieus mijn kas opvreten.”

Ik moet de hele ploeg bedanken. Alleen jammer dat ik dat niet kan doen met een regenboogt­rui en goud

Bjorg LAMBRECHT

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bjorg Lambrecht stond ietwat beteuterd op het podium naast Marc Hirschi.
FOTO PHOTO NEWS Bjorg Lambrecht stond ietwat beteuterd op het podium naast Marc Hirschi.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium