Het Belang van Limburg

“Ik heb nog getraind met

POL GARCIA TENA (23): ooit bij Barça en Juve, nu revelatie op Stayen

- Scheidsrec­hter Stadion Aftrap Zondag 14.30u. Bram Van Driessche. Constant Vanden Stockstadi­on. Gunter Schoofs

STVV reist zondag naar het Astridpark. Nooit eerder was het geloof in puntengewi­n groter. Omdat Anderlecht in een crisis vertoeft, STVV zelf een 12 op 12 achter de rug heeft én omdat vorig seizoen zes op zes behaald werd door STVV in de onderlinge confrontat­ies. “Of het een goeie of slechte zaak is dat Anderlecht verloor tegen Union? Ik weet het niet. Gaat zo’n topploeg niet in altijd voor de drie punten?”, mijmert Spanjaard Pol Garcia Tena.

gelijkenis­sen tussen Pol Garcia Tena en STVV’er Ruben Fernandes zijn sprekend. Niet enkel op het veld, volgens insiders binnen de club ook ernaast. Respectvol tot en met tegenover collega’s, medewerker­s en materiaalm­annen. Garcia Tena is geliefd in het kamp van STVV. “Ik ken Ruben Fernandes niet. Ik mag hopen dat het een goede speler was”, lacht de linksvoeti­ge centrale verdediger. “Je bent inderdaad niet de eerste persoon die de vergelijki­ng maakt. Mij best…”

Ruben Fernandes is een Portugees, jij een Spanjaard. Hij genoot zijn opleiding niet bij topclubs, jij wel.

“Ik ben begonnen met voetballen bij Terrassa, mijn thuisstad, vlakbij Barcelona. Ik kon als jong gastje naar Espanol. Later speelde ik van mijn veertiende tot zestiende bij de jeugd van Barcelona, nadien volgden zeven jaar Juventus. De jongste vier jaar werd ik telkens uitgeleend.”

Espanol… Misschien heb je dan Tintin Marquez gekend?

“Hij was T2 van het eerste elftal toen ik er jeugdspele­r was. Ik heb hier nog niet veel goeds gehoord over Tintin, eerlijk gezegd.”

Heb je bij Barcelona of Juventus tussen de grote namen gevoetbald?

“Bij Barcelona niet, Bij Juve wel. Ik verhuisde destijds naar Italië omdat ik me daar beter dacht te kunnen ontwikkele­n als verdediger. Mijn grote idolen in het voetbal waren Italianen: Maldini, Cannavaro, steengoede verdediger­s. Ik heb er met de grote jongens getraind: Pirlo, Tevez… maar ik heb nooit gespeeld voor het eerste elftal. Wel heb ik drie keer op de bank gezeten. Na de eerste drie seizoenen werd ik constant uitgeleend. Het laatst aan tweedeklas­ser Cremonese. Om door te breken bij Juventus moet je echt heel veel geluk hebben.”

Intussen ben je definitief van STVV.

“Ik kon in de zomer naar verschille­nde clubs in de Italiaanse en Spaanse tweede klasse. Ook naar de eerste klasse in Roemenië en Polen. Maar STVV klopte aan, ik koos voor deze club omdat België het best past bij mijn spelerspro­fiel.”

Waarom past België beter bij je?

“In tweede klasse in Italië bijvoorbee­ld betekent verdedigen ook echt alleen maar verdedigen. Hier in België moet je ook kunnen voetballen, een goede pass geven, een match kunnen lezen.”

In wat voor gezin ben jij opgegroeid?

“Mijn ouders wonen nog in Terrassa, op 20 kilometer van Barcelona. Mijn vader is een leraar wiskunde. Een slimme man.”

Heeft hij dat ook overgegeve­n aan zijn zoon?

“Bah, ik poch daar niet mee, maar ik heb zopas toch mijn universita­ir diploma binnengeha­ald.”

***

Op dat moment komt Bart Van Lancker, de physical coach van STVV, het spelershom­e binnengewa­ndeld voor een kop koffie. ***

“Op een dag ga ik je job overnemen, Bart”, buldert Garcia Tena. “Ik heb hetzelfde diploma. Ik deed sportweten­schappen. Het laatste luik werkte ik online af. Niet simpel allemaal, maar ik heb het gehaald.”

Heb je broers of zussen?

“Eén broer. Die voetbalt in Schotland, bij derdeklass­er Stenhousem­uir FC. Mijn broer is 28 jaar nu. Hij zat ooit in eerste klasse in Schotland. Bij Hamilton.”

Je kwam alleen over vanuit Italië in de zomer?

“(knikt) Omdat mijn vriendin nog studeert. Silvia zit in haar vijfde jaar geneeskund­e. Ze moet nog één jaar doen en dan allicht nog een specialisa­tie. Vorig jaar konden we de afstanden nog overbrugge­n met de wagen. Nu moeten we het vliegtuig nemen als we een dagje vrij hebben en mekaar willen zien.”

Wat doet een Spaanse voetballer hier alleen op een vrije zondag?

“Ik heb een basketbalp­leintje gevonden bij Peter Delorge in de buurt, in Heers of hoe heet dat? Zalig! En ik kan ook genieten van languit in de zetel liggen, hoor. Bovendien verrijk ik mezelf graag met wat citytrips. Ik bezocht Hasselt en Brussel al. Ook Luik en – ik durf het niet te hard zeggen – Genk. Brugge en Antwerpen staan nog op het ‘to do’-lijstje. Ik kijk intussen een beetje uit om ergens Nederlands of Frans te gaan studeren.”

Moeten we eigenlijk gewoon Pol Garcia zeggen? Of Pol Garcia Tena?

“Op mijn shirt laat ik altijd Garcia Tena drukken. Tena is de naam van mijn moeder en ik heb heel veel respect voor haar, vandaar Garca Tena.”

Pol wordt in België meestal als Paul geschreven.

“Paul bestaat niet bij ons. (lachje) Ofwel Paulo, ofwel Pablo. Pol is een puur Catalaanse naam. Ik ben er trots op.”

Terug naar je studievak. Helpt je diploma sportweten­schappen je vooruit als voetballer?

“Toch wel. Ik begrijp nu heel goed waarom we zo vaak rondjes moeten malen bijvoorbee­ld. Ik begrijp ook waarom een voetballer gezond moet eten. Daar let ik trouwens heel fel op. Ceballos en ik bespreken vaak onze maaltijdpr­ogramma’s.”

Wat eet jij meer of minder dan ik?

“Ik ken jouw weekmenu niet, maar allicht eet ik meer wit vlees, jij meer rood? Ik nuttig vrij veel rijst en groenten. Ook pasta, maar dan altijd zonder saus.”

En dat voor iemand die zeven jaar in Italië gewoond heeft!

“Saus maakt Puur vet!”

je

kapot,

vriend.

Ben je ook een freak op vlak van trainen, à la Tomiyasu?

“Ik probeer toch altijd héél goed te trainen. Ook als ik niet bij de ploeg hoor. Ik heb op dat vlak de allerbeste voorbeelde­n van de weDe

reld gezien, weet je.”

Wie hoort daar voor jou bij?

“Bonucci en Chiellini, twee ab-solute topprofs. Elke training vereisen zij van zichzelf constant de perfecte pass. Voor en na elke training vertoeven ze in de gym, op de massagetaf­el, in een ijsbad. Die mannen verzorgen zich dag en nacht op en top. Dat probeer ik ook te doen.”

Is het een goede zaak voor Juventus dat het Ronaldo aantrok?

“Het is een goede zaak voor het Italiaanse voetbal. De laatste jaren ontbrak die echte ster à la Ibrahimovi­c, Del Pierro of Kaka. Al vind ik het jammer voor Real. Ik was als kind fan van Real.”

Dat is vreemd voor iemand die in de buurt van Barcelona opgroeide en er bij twee clubs voetbalde.

“Dat zegt iedereen Vergeef mij.”

me.

(lacht)

Verwacht je tegen Anderlecht terug in de ploeg te staan?

“Geen idee. De coach heeft dertig man om te kiezen. Als hij me in de elf zet, ben ik klaar. Als hij me op de bank posteert, ben ik klaar. Als ik in de tribune verdwijn, zal ik tijdens het weekend klaar zijn op training. Punt.”

Is het een goede of slechte zaak dat Anderlecht dramatisch onderuit ging in de beker?

“Bah, ik weet het eigenlijk niet. Zo’n topploeg gaat in alle omstandigh­eden voor de drie punten, niet? Maar Cristian Ceballos heeft me verteld dat STVV vorig seizoen zes op zes pakte tegen het grote Anderlecht. Dat er de wens is om dat te evenaren, spreekt voor zich.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium