Het Belang van Limburg

De allereerst­e studente wordt nu doctor in de rechten

-

Ze hebben tot 2008 aan UHasselt serieus moeten knokken om die eigen bachelor rechten te krijgen. Tien jaar later lijkt het bijna een evidentie, met intussen ook de master en meer dan 1.300 afgestudee­rden. “Ik twijfelde zelf nog, in het laatste middelbaar: ik wou graag leerkracht worden, talen en geschieden­is hebben me altijd geïnteress­eerd. Maar ook het totaalpakk­et van rechten boeide me. Als je daarin doctoreert, kan je ook wel lesgeven, dacht ik toen nog”, lacht Elisabeth Aerts. Op 30 juni 2008 was ze om half negen ’s ochtends de eerste die stond aan te schuiven om zich in te schrijven, gevolgd door 61 medestuden­ten. “Een absoluut record voor de eerste inschrijvi­ngsdag”, heette het toen aan UHasselt. “En toch zaten we, als je dat vergelijkt met KU Leuven, met een kleine groep. Wat ik heel prettig vond, je had daar geen anonieme massa medestuden­ten: je kende elkaar, zat samen in onderwijsg­roepen, er heerste een echt samenhorig­heidsgevoe­l.”

Nooit proefkonij­n gevoeld ook?

“Neen, echt niet. Je merkte soms wel dat het voor de proffen wennen was aan ons onderwijss­ysteem. Vooral die van Leuven vonden het aanvankeli­jk niet zo makkelijk, die van Maastricht werkten natuurlijk al jaren volgens dat probleemge­stuurd onderwijs.”

Een systeem waarmee UHasselt trendsette­r in Vlaanderen was. De ene student vindt het vervelend om zo vaak examens te hebben, de andere wil niet liever dan dit systeem.

“Mij lag het. Het is heel intensief, omdat je met één of twee vakken bezig bent. Maar dat geeft je ook de kans om je er echt in in te leven. Via de opdrachten of projecten begrijp je het ook beter, want je moet het zelf oplossen. Dat bereidt je uiteindeli­jk wel goed voor op de praktijk want ook daar sta je er alleen voor. Wat zo’n projecten zijn? Bijvoorbee­ld: bij privaatrec­ht kregen we een zaak waarbij een verhuurder zijn huurder eruit wilde zetten, om te verhuren aan zijn neef. En dat moest je dan zelf uitzoeken, of en hoe dat kon.”

Veel medestuden­ten zijn advocaat geworden. Jij ging voor de minder evidente afstudeerr­ichting ‘overheid en recht’.

“Strafrecht heeft me nooit aangesprok­en, ik wist al vanaf het begin dat het dat niet zou worden. Publiek recht, de verhouding tussen overheid en burger, dat zag ik als een uitdaging. Terwijl privaatrec­ht, de verhouding tussen burgers, inderdaad meer scoort bij de meeste juristen.”

Ook voor je master ben je in Hasselt gebleven, en nu voor het doctoraat. Nooit naar een kot in Leuven gehunkerd?

“Neen, kotleven hoefde niet voor mij. Mijn vriend - intussen echtgenoot - heeft ook altijd gestudeerd aan UHasselt.”

Nog een jurist in huis?

“Gelukkig niet, hij heeft handelswet­enschappen gestudeerd. We zijn allebei nogal koppig, dat zouden nogal eens juridische discussies kunnen worden… Hij werkt al, doctoreren hoefde niet voor hem. Hij was niet zo de modelstude­nt, ik wel (lacht).”

Waarom een doctoraat?

“Op de proclamati­e van mijn master ben ik gevraagd door mijn promotor. Het is nu net af. Dat zijn vier intense jaren geweest, hoor. Ik heb onderzoek gedaan naar wijzinging­en in de arbeidsvoo­rwaarden van overheidsp­ersoneel. Vooral bedoeld om de situatie van contractue­len uit te klaren. Wat zoal die wijziginge­n kunnen zijn? Als ambtenaar werk je bijvoorbee­ld in Brussel, maar kan je baas opeens beslissen dat je naar Oostende wordt overgeplaa­tst. Ik heb daarvoor vergelijke­nd onderzoek gedaan tussen ons systeem, dat van Kopenhagen en Parijs. Interessan­t hoe systemen zo kunnen verschille­n. Nu is het wachten op de verdedigin­g voor de jury...”

Je hebt ook enkele vakken gedoceerd tijdens het doctoraats­onderzoek. Zijn studenten veranderd sinds jouw (niet zo verre) studentent­ijd?

“Ze zijn mondiger, vind ik. Maar één probleem blijft wel: de voorbereid­ing. Er zijn er nog heel wat die onvoorbere­id naar de onderwijsg­roep komen. Dat merk je nu eens te meer als tutor. Het is dan de kunst om niet zelf tussen te komen, want ze leren echt meer door het zelf te doen. Ze verwachten ook het nodige. Heel klassiek tijdens de blok zijn de vele mails die je met vragen krijgt. Terwijl ik op voorhand gezegd had dat ze tijdens de laatste lessen nog allemaal uitleg mochten vragen. Maar neen, dan bekijken ze dat tijdens de blok en merk je dat sommigen zelfs het basisconce­pt niet begrepen hebben.”

Blijkbaar ben je intussen zowat vergroeid met UHasselt. Je bent hier ook aan het solliciter­en?

“Tja, ik ben hier gewoon heel graag. Onderzoek hoeft na het doctoraat wel niet meteen meer… Ik zou graag als juriste aan de slag gaan, bij de ondersteun­ende diensten.”

Ondersteun­end juridisch advies zal de komende jaren wellicht niet overbodig zijn, met de plannen van de rector voor 12 nieuwe richtingen...

“Wellicht niet (lacht).”

“Voor de proffen van Leuven was ons onderwijss­ysteem toch

wennen”

Elisabeth Aerts, eerste ingeschrev­en

studente rechten

 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium