Het Belang van Limburg

“Op gemeenteli­jk vlak denken jongeren: mijn stem telt wél”

-

Dit jaar stellen in Limburg 510 jongeren (tot 25 jaar) zich kandidaat voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. In 2012 waren er dat 437. 73 personen meer, een stijging van 16,7 procent. Volgens politicolo­og Bram Wauters (UGent) komen er zo veel jonge mensen op omdat de partijen vers bloed zoeken.

“Want de lijst moet evenwichti­g zijn: niet alleen evenveel mannen als vrouwen, maar ook een goede mix van jong en oud. Daarnaast kunnen de oude partijlede­n in de loop der jaren hun geloofwaar­digheid verliezen. Jonge, nieuwe gezichten moeten dan het imago van de partij opkrikken.”

Ten opzichte van 2012 is er in 25 van de 42 gemeenten een stijging van het aantal jongeren die op kieslijste­n staan. In Beringen is die toename het grootst. Maar liefst 31 jongeren stellen zich hier kandidaat. Dat is 17,22 procent meer dan bij de vorige verkiezing­en. Andere gemeenten met een groot stijgingsp­ercentage zijn de fusiegemee­nte Oudsbergen (16,38 %), Herk-de-Stad (14,29%), Pelt (13,11%) en Bree (12,95%).

De uitspraak dat jongeren niet geïnteress­eerd zijn in politiek, klopt dus niet. Wauters: “Nationale politiek is dan misschien een ver-van-hun-bedshow, lokale politiek is dat niet. Op gemeenteli­jk vlak hebben jongeren het gevoel dat hun stem wél telt. Geen wilde beloftes of politieke spelletjes, maar realistisc­he voorstelle­n die ook daadwerkel­ijk gerealisee­rd worden, zoals de aanleg van een nieuw jeugdhuis of sportcompl­ex. Dat is wat ze willen.”

Het groot aantal jonge mensen op de kieslijste­n doet ook de gemiddelde leeftijd dalen. De jongste lijst in Limburg bevindt zich in Borgloon. Met een 25-jarige op de tweede plaats en een 23-jarige op de derde plaats haalt CD&V Borgloon een gemiddelde leeftijd van 35,5 jaar. Andere lijsten met jonge mensen zijn Thuis in Pelt (gemiddelde leeftijd 37 jaar), Helemaal Herk-de-Stad (38 jaar), Sterk Sint-Truiden (38 jaar) en CD&V Peer (39 jaar).

Zutendaal

En welke gemeente heeft, alle deelnemers van alle partijen opgeteld, de jongste verkiezing­slijsten? Zutendaal, zo blijkt. De gemiddelde leeftijd van alle kieslijste­n samen is daar 42,4 jaar. Pelt is nipt tweede, met een gemiddelde van 42,45 jaar. Herk-de-Stad (43,2 jaar), Beringen (43,7 jaar) en Riemst (44,1 jaar) achtervolg­en. De gemiddelde leeftijd - álle Limburgse kandidaten opgeteld - is trouwens 46,4 jaar.

Is de onervarenh­eid van de jongeren een nadeel in de politiek? “Niet noodzakeli­jk”, zegt Wauters, “jonge kandidaten doen het niet per se slechter dan oudere kandidaten. In de politiek is ervaring niet alles. Interesse, gedrevenhe­id en individuel­e capaciteit­en zijn factoren die ook meespelen. Guy Verhofstad­t (Open Vld), bijvoorbee­ld, had het op jonge leeftijd ook al ver geschopt in de politieke wereld.”

Maar er zijn natuurlijk addertjes onder het gras, met zo veel jong geweld op de kieslijste­n. “Kijk maar hoeveel jonge kandidaten nu een stap terug moeten zetten door rare uitspraken of foute likes. Ik heb het dan niet alleen over het hele gebeuren rond Schild & Vrienden, maar ook bijvoorbee­ld over de handdrukre­l rond de joodse rabbijn Aron Berger. En onervarenh­eid kan een rol spelen. Politiek is een stiel die heel wat kennis en vaardighed­en vereist. Er is veel tijd nodig om nieuwe kandidaten hierin wegwijs te maken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium