Het Belang van Limburg

“Sommige vrienden weten niet dat het verkiezing­en zijn”

Myrthe van Roey (17) treedt in voetsporen van ouders

-

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Myrthe Van Roey wordt op 7 oktober achttien jaar. Ze haalt de verkiesbar­e leeftijd dus net één week voor de verkiezing­en. “Mijn moeder is overleden aan kanker, ik wil haar werk verderzett­en.”

Myrthe groeide thuis op met politiek. Haar vader Paul Van Roey is voor de tweede keer kandidaat in Houthalen-Helchteren. Haar moeder Natascha Wendelen was er gemeentera­adslid. Zij overleed aan kanker eind 2016. “Ik had niet gedacht dat ik dit jaar al zou opkomen voor de verkiezing­en, maar de partij bood mij een geweldige plaats aan die ik niet kon laten liggen. Ik weet hoe geliefd en bekend mijn mama was in Houthalen-Helchteren. Ik wil haar laten zien dat ik haar werk kan verderzett­en. Ik wil helpen om een lokaal beleid uit te werken dat voor zo veel mogelijk mensen werkt.”

Lijsttrekk­er

Myrthe is dan wel jong, ze is niet aan haar proefstuk toe. In het middelbaar zat ze al in de ‘ministerra­ad’ van haar school. “Ik was minister van Studiezake­n. Ik stond in voor bijvoorbee­ld de organisati­e van evenemente­n. Ik heb geleerd dat je alles kan doen als je maar weet wat je wil. Niet panikeren, volharden en slagen. Ik weet wat ik kan en wat ik wil. En ik wil van de ‘ministerra­ad’ naar de gemeentera­ad.”

Hoewel haar ambitie groot is, beseft ze ook dat ze nog erg weinig ervaring heeft. “Dit jaar wil ik zeker nog geen lijsttrekk­er zijn. Het aparte vak van politicus ken ik nog niet goed genoeg, ik denk dat het verstandig is om eerst van dichtbij te zien hoe alles in zijn werk gaat. Over een aantal jaar wil ik dolgraag lijsttrekk­er zijn, maar eerst ga ik proberen in de gemeentera­ad te zetelen. Daarna is er nog zo veel mogelijk.”

Onwetendhe­id

Binnen Myrthe’s vriendengr­oep was er aanvankeli­jk vooral verbazing toen ze aankondigd­e dat ze in de politiek ging. “Sommige van mijn vrienden weten niet eens dat ze op 14 oktober moeten gaan stemmen. Ze zijn totaal niet bezig met politiek. Alles wat ze daarover weten, horen ze via Facebook en Twitter. Dus toen ze hoorden dat ik opkwam bij de N-VA dachten ze dat ik een rechtsradi­caal gedachtego­ed had. Nadat ik had uitgelegd waar ik voor sta en wat ik wil bereiken, waren ze verrast. Ik vind het jammer dat er op school weinig over politiek wordt gepraat. De jeugd moet weten op welk programma ze stemmen, niet op welke persoon. Ik heb het gevoel dat jonge mensen daarom ook op jonge mensen stemmen, gewoon omdat ze die persoon kennen.”

Druk

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Myrthe hoge verwachtin­gen. “De partij ziet in mij de opvolger van mijn mama. Dat is een hele eer, maar ook een zware last. Ik lees dat de peilingen goed zijn en dat ik dankzij mijn ouders ook al voldoende naambekend­heid heb. Dat geeft hoge verwachtin­gen en daar krijg ik wel stress van. Ik wil slagen tijdens deze verkiezing­en en een politieke positie innemen in mijn stad. Dat kan natuurlijk alleen als ik genoeg stemmen haal. Gelukkig kalmeert mijn vader mij regelmatig. En ik weet dat wat ik ook doe, mijn mama trots op mij zou zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium