Het Belang van Limburg

“Ik wil de absolute meerderhei­d van CD&V in Kinrooi breken”

-

KINROOI - Niels Van Eygen is lijsttrekk­er voor N-VA Kinrooi. Met zijn zesentwint­ig jaar is hij de jongste lijsttrekk­er van Limburg. “In 2012 richtte ik in Kinrooi de lokale NV-A-afdeling op omdat er een nieuwe wind nodig was. Dat ik zes jaar later lijsttrekk­er zou zijn, had ik nooit durven voorspelle­n.”

“Al achttien jaar heeft CD&V de absolute meerderhei­d in Kinrooi. We voelen gewoon dat er veranderin­g nodig is”, steekt lijsttrekk­er Niels Van Eygen (NV-A) van wal. “Dat een partij zo lang de absolute meerderhei­d heeft, is niet gezond. Je ziet dat ook: er ontstaat dan een ons-kent-ons-cultuur, waarbij enkele mensen alles voor het zeggen hebben. Wij hopen met N-VA Kinrooi die balans te doorbreken.”

Toch blijft Van Eygen voorzichti­g. “We moeten realistisc­h zijn: de absolute meerderhei­d breken is één ding, groot genoeg worden om mee te besturen is een andere zaak. Bij de vorige verkiezing­en, in 2012, kwamen we slechts 1,7 procent te kort. We hopen dus wel een sprong vooruit te maken.”

Vallen en opstaan

Niet alles liep altijd zo vlot als het nu lijkt te gaan voor de jonge lijsttrekk­er. “Het ging allemaal met vallen en opstaan. Ik heb helemaal geen politieke achtergron­d, dus het was wel een sprong in het onbekende. Het is natuurlijk al doende dat men leert, maar het was allesbehal­ve eenvoudig. Je moet met allemaal nieuwe mensen een goed front vormen, wat voor heel wat ups-anddowns zorgt. Zo was ook het wegvallen van twee ervaren mensen een serieuze opdoffer. Ook de sterke positie van CD&V maakte het ons niet gemakkelij­k.”

Toch is Van Eygen erin geslaagd om N-VA in Kinrooi op de kaart te zetten en om zelf lijsttrekk­er te worden. “Ik denk dat mijn partijlede­n vooral vinden dat ik iemand met veel verantwoor­delijkheid­szin ben. Ook mijn jeugdig enthousias­me en het feit dat ik niet stilzit en van alles wil ondernemen, vinden zij misschien een troef voor een lijsttrekk­er. Ik ben alleszins blij dat ik de lijst mag trekken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium