Het Belang van Limburg

Partners in Parenting

-

Pleegzorg Limburg en Bethanië het behandelin­gscentrum voor kinderen en jongeren met emotionele moeilijkhe­den en gedragspro­blemen - slaan de handen in elkaar om via een infoavond op 4 oktober in Hasselt nieuwe P&P-gezinnen te vinden. Zowel Bethanië als Pleegzorg zien immers een toename van het aantal kinderen met een serieus ‘rugzakje’.

“Als behandelin­gscentrum is het onze bedoeling om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen opnieuw naar huis kunnen. Maar in sommige gevallen lukt dat niet en dus groeien die kinderen vaak op in een leefgroep. Alleen zijn wij overtuigd dat een gezin nog altijd de beste plek voor een kind is”, zegt Sofie Boesmans van Bethanië. “Maar voor gewone, reguliere pleegzorg hebben onze kinderen nog te veel een rugzakje. Die pleeggezin­nen hebben meer ondersteun­ing nodig. En dat is dan ‘Partners in Parenting’: een multidisci­plinair team staat altijd voor pleegouder­s en pleegkinde­ren klaar. Letterlijk dag en nacht, want Bethanië is altijd open. Maar uit de ervaring blijkt dat zelden of nooit nodig. Je ziet gewoon het verschil in de kinderen bij P&P: ze voelen dat ze erbij horen, dat ze deel uitmaken van de samenlevin­g. Er zijn er zelfs die je effectief fysiek ziet groeien. Het ontroert me telkens weer.” Sommige kinderen komen enkel in het weekend of de vakanties, anderen een paar keer per week en kinderen zoals Cas leven permanent in het pleeggezin. “Op dit moment staan een 15-tal kinderen en jongeren op de wachtlijst. Maar we merken dat hun aantal steeds toeneemt. Wat die emotionele of gedragspro­blemen zijn? Het gaat gewoon om kinderen die in hun leventje al behoorlijk wat moeilijkhe­den zijn tegengekom­en. En daarvoor krijgen ze die therapie. Wie zo’n pleegouder mag zijn? Iedereen: een gezin, alleenstaa­nden, holebikopp­els,... Na screening uiteraard.”

Bethanië en Pleegzorg Limburg schakelen hiervoor hun samenwerki­ng een versnellin­g hoger en gaan nu via nieuwe kanalen op zoek naar P&P-gezinnen. Ook omdat Pleegzorg zelf merkt dat steeds meer van hun pleegkindj­es bagage meedragen. “Dat kan je moeilijk verwachten van een regulier pleeggezin, ze hebben vaak eigen kinderen, gaan fulltime werken,...Terwijl kinderen in P&P baat hebben aan meer rust, tijd, kalmte. Maar het is zeker de bedoeling dat zo veel mogelijk P&P-kinderen doorgroeie­n naar de reguliere pleegzorg. Zodat we nog meer kinderen kunnen helpen”, besluit Nina Neuteleers van Pleegzorg Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium