Het Belang van Limburg

Een blik in het atelier van de duivel

-

Angst?

“Echte macht is - ik wil het woord niet eens gebruiken - angst.” Zegt Donald Trump vooraan in dit boek tegen de auteur, nog voor de verkiezing­en.

Waarom uitgereken­d dit Trump-boek?

In de VS verschijnt elke week wel een boek over president Trump. Maar ‘Angst’ is geschreven door Bob Woodward (75), een van de bekendste journalist­en van de VS. Hij en zijn collega Carl Bernstein brachten in het begin van de jaren zeventig de Watergate-affaire aan het licht, een zaak die leidde tot het aftreden van president Nixon. Ze waren toen allebei nauwelijks dertig. De film ‘All the President’s Men’ met Dustin Hoffman (Bernstein) en Robert Redford (Woodward) legde de faam van de twee journalist­en vast.

In een serie van achttien boeken bleef Woodward de acht opvolgers van Nixon volgen. ‘Angst’ is het negentiend­e boek, Trump zijn negende president. Zijn concept is simpel maar arbeidsint­ensief. Ruim een jaar lang praat je met mensen uit de onmiddelli­jke omgeving van Trump. Met naam als het kan, anoniem in geval van nood; alles op band, als bewijsmate­riaal. Hoe kun je dat onopvallen­d doen? ‘s Avonds laat, ’s nachts. Rond Trump heerst veel frustratie, iedereen wil zijn hart wel luchten. En Woodward komt aan huis, kun je ’t mooier hebben? Trump zelf heeft een interview geweigerd.

Op 11 september is het boek in het Engels verschenen - verkoop eerste week: 1,1 miljoen exemplaren - met behulp van acht vertalers op 20 september in het Nederlands.

Is het de moeite?

Ja en nee.

‘Ja’, omdat het veel op een rij zet. De Trump-gekkighede­n en -stunts volgen elkaar snel op, wie kan het bijhouden? Met dit boek ben je in een weekend tijd weer helemaal mee.

‘Ja’ ook omdat je inzicht krijgt in een brein dat lijkt op een gril van de natuur. Is Trump ‘een geniaal strateeg’ of ‘zo zot als een deur’? En dan valt vaak het begrip reality distortion, realititei­tsvervormi­ng. Zoals een bakker zijn deeg kneedt ter voorbereid­ing van het bakken van zijn broden, zo pakt hij zijn eigen werkelijkh­eid vast, kneedt haar, vergeet alles wat was en liegt tot hij zwart ziet. Het is een ‘levensfilo­sofie’ die ook bij Apple-stichter Steve Jobs ter sprake komt.

En nee?

‘Nee’, omdat veel nieuws oud is, allang uit- gelekt. ‘Nee’, omdat ook Woodward keuzes moet maken, en hij als politiek journalist vooral aandacht heeft voor wat in het Vlaams politique politicien­ne heet, meer interesse toont voor politieke strategieë­n en machtsverh­oudingen dan voor inhoud. Voor de wereldpoli­tiek, met name. Veel Afghanista­n, China en Noord-Korea. Assad en de gifbommen. Trump: “Laten we ze aanvallen. Laten we de hele bende afmaken.”

Wat ook betekent dat klimaat, natuur, cultuur, de rol van de vrouw (‘die moet je angst aanjagen’), abortus, zelfs migratie (de muur!) nauwelijks of helemaal niet aan bod komen. Terwijl in de VS in stilte op vele gebieden de klok teruggedra­aid wordt.

In totaal?

Het is een chiquitaka­rton met daarin sobere verslagen van kleine bijeenkoms­ten waaruit bijvoorbee­ld blijkt dat Trump hooguit tien minuten zijn aandacht bij een onderwerp kan houden. Hij heeft een korte ‘aandachtsb­oog’. Vooraan in het boek staat de afdruk van een brief ter onderteken­ing waarin Trump het handelsver­drag met Zuid-Korea opzegt. Dat verdrag kost ons te veel, zegt Trump. Economisch adviseur Gary Cohn grist de brief weg. Trump vergeet de brief, komt er niet meer op terug.

Je moet de man niets willen uitleggen, over economie bijvoorbee­ld, hij wil het niet weten.

Veel anekdoten, heel zeker. Trump houdt niet van een to-do-lijstje: dat schaadt de werking van zijn intuïtie, zijn zesde zintuig.

Secretaris Rob Porter: “Wat handelstek­orten betreft, hoort Trump bij ‘De Aarde Is Plat’-beweging. Stafchef Reince Priebus noemt de presidenti­ële slaapkamer ‘de werkplaats van de duivel’ en de morgenston­d ‘het heksenuur’. Trump, die Twitter “mijn megafoon” noemt, zegt: “Jammer dat Twitter overschake­lde naar 280 tekens, ik was de Ernest Hemingway van de 140 tekens.”

“Zo ziet waanzin eruit”, denkt Reince Priebus.

 ??  ?? → Bob Woodward, ANGST. Trump in het Witte Huis, uitg. Prometheus, 2018, vert. Amy Bais, Ton Heuvelmans, Mario Molegraaf, Rob van Moppes, Roelien Plaatsman, Alexandra van Raab van Canstein, Titia Ram en Theo Schoemaker, 478 blz., 27 foto’s, 42 blz. noten, geen naamregist­er, 19,99 euro, e-boek: 11,99 euro.
→ Bob Woodward, ANGST. Trump in het Witte Huis, uitg. Prometheus, 2018, vert. Amy Bais, Ton Heuvelmans, Mario Molegraaf, Rob van Moppes, Roelien Plaatsman, Alexandra van Raab van Canstein, Titia Ram en Theo Schoemaker, 478 blz., 27 foto’s, 42 blz. noten, geen naamregist­er, 19,99 euro, e-boek: 11,99 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium