Het Belang van Limburg

“Ik begrijp de boze fans”

WOUTER VRANCKEN keert jaar na met Mechelen terug naar Lommel abrupt afscheid

- Piet DINGENS

Vanavond speelt Lommel in eigen huis de topper tegen KV Mechelen. Op zich al een heel mooie affiche, maar die krijgt nog een extra dimensie omdat Wouter Vrancken sinds een maand de hoofdtrain­er van KV is. Eind oktober vorig jaar stapte de Truienaar nog totaal onverwacht op in Lommel. Sindsdien lusten veel fans van de Noord-Limburgse club hem rauw.

“Ik neem dat die mensen niet kwalijk, ik begrijp hen”, aldus Vrancken. “Ik las en hoorde ook de gekste dingen over mij. Maar de fans van Lommel kennen de ware toedracht niet. Mijn schuld. De reden van mijn vertrek was zo complex dat het bestuur en ik besloten om het droogweg op persoonlij­ke redenen te houden. Klinisch en sec. Maar dat was buiten het wereldje gerekend, dat tuk is op sensatie.”

Dit is dus een uitgelezen kans om orde op zaken te stellen. Want de verhalen variëren van Vrancken stond in de belangstel­ling van eersteklas­sers en wilde een afkoopsom ontlopen tot Vrancken werd ziek van de druk in Lommel.

“Je reinste bullshit”, schudt hij het hoofd. “De grootste fout die ik gemaakt heb, is dat ik mijn vertrek niet voldoende gekaderd heb in de pers. En dus maakt iedereen zijn verhaal. (haalt diep adem) Het zit zo: ik ben een perfection­ist en wil alles heel goed doen. Op een bepaald ogenblik kreeg ik het gevoel dat ik dat nog niet kon. In mijn rugzak ontbrak nog de knowhow om optimaal te functioner­en bij een profclub. Ik kon niet alles overbrenge­n zoals ik het wilde. Dat knaagde. Natuurlijk was het makkelijk geweest om bij Lommel te blijven. De club stond eerste en op mijn cv kon na Gravelo en THES een nieuwe promotie komen. Maar ik ben een atypische trainer. Als je het spoor even bijster bent, is het raadzaam om een stap terug te zetten. Voorzitter Paul Kerkhofs wilde zelfs uit eigen zak een sportpsych­oloog betalen om me bij te staan. De mensen van de club hebben er alles aan gedaan en dat siert hen. Het afscheid viel mij ook zwaar, maar het was de beste oplossing.”

Stelen in Kortrijk

“Het straffe is dat Mechelen ’s anderendaa­gs al belde. Ze hadden gescout zonder dat ik er iets van wist en zagen in mij een potentiële opvolger voor Yannick Ferrera. Niet dus, daarvoor was mijn rugzak veel te leeg. Maar enkele weken later nam Kortrijk contact op en daar kreeg ik als T3 wel de kans om met de ogen te stelen van Glen De Boeck en Lorenzo Staelens. Ik beheerste het veldwerk, maar was nog een groentje inzake taakverdel­ing en organisati­e. Dankzij een leerrijke periode in Kortrijk kreeg ik meer inzicht in het functioner­en van een technische staf. Toen Mechelen zich na het ontslag van van Wijck voor de tweede keer meldde, was ik er klaar voor.”

Eigenlijk zou Vrancken de hele ploeg van Lommel op een vat bier moeten trakteren, want dankzij de 1-2-zege van groen-wit in Mechelen kreeg van Wijck een maand geleden de bons.

“Nu je het zegt (lacht). Met de Lommelse staf heb ik nog goede contacten. Tom Van Imschoot en Tom Vandervee doen het erg goed. Met Westerlo en Antwerp hebben we twee derde van een lastig drieluik goed afgerond. In Lommel wacht ons weer een zware opdracht.” Van Imschoot liet in de bekerwedst­rijd in Genk vijf basisspele­rs aan de kant. Dat werd hem door veel fans niet in dank afgenomen. “Ik begrijp Tom”, verdedigt Vrancken zijn collega. “De kern van Lommel is niet zo groot en de competitie weegt veel zwaarder dan de beker. Hoe fraai de tegenstand­er ook oogt, in essentie is dat een tussendoor­tje. Bovendien moet je alle jongens een goed gevoel geven. Ik verving tegen Antwerp acht spelers. Dat de ploeg het zo goed deed, geeft me positieve selectiepr­oblemen.”

 ?? Wouter VRANCKEN
Foto GMAX ?? Wouter Vrancken: “Het afscheid viel mij ook zwaar, maar het was de beste oplossing.”Ik heb mijn vertrek niet voldoende gekaderd in de pers
Wouter VRANCKEN Foto GMAX Wouter Vrancken: “Het afscheid viel mij ook zwaar, maar het was de beste oplossing.”Ik heb mijn vertrek niet voldoende gekaderd in de pers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium