Het Belang van Limburg

Weldra in de F1: Schumi Jr

Plots gaat het verdacht snel met Mick Schumacher

- Marc CORNELISSE­N

Kijk eens goed naar de foto. Als zijn kaaklijn of het lachje rond zijn mond niets weggeeft, dan wel het petje met de sponsor. Mick Schumacher, de zoon van Michael, is 19 jaar en begint plots zóveel te winnen, dat het verdacht wordt. Verwacht hem in de F1, wellicht in 2020 en onder de vleugels van Ferrari of Mercedes, de teams van zijn vader.

Eeuwig jammer, natuurlijk, dat vader Michael de opmars van zoon Mick niet bewust kan meemaken. De man die met 350km/u zeven wereldtite­ls en 91 overwinnin­gen aan elkaar reeg, liep bij een banale val op de skipiste in Méribel zware hersenscha­de op. Al jaren verblijft hij in zijn villa in Zwitserlan­d, waar een vleugel omgebouwd is tot ziekenhuis. Het ongeval dateert van 29 december 2013 - bijna vijf jaar geleden - en op 3 januari 2019 wordt Schumi vijftig jaar. Zijn precieze toestand wordt angstvalli­g geheim gehouden, en vrouw Corinna schermt haar man helemaal af. Alleen enkele intimi mogen op bezoek komen. Gewezen teammaat Rubens Barrichell­o hoort daar niet bij. “Het zou noch jou, noch Michael goed doen”, kreeg hij te horen. Ook zoon Mick, die getuige was van het ski-ongeval, weigert systematis­ch over de toestand van zijn vader te praten. Jarenlang werd hij weggehoude­n van de pers. In de karting reed hij aanvankeli­jk onder de naam Mick Betsch (de meisjesnaa­m van moeder Corinna) en er mochten zelfs geen foto’s genomen worden. Nu hij meerderjar­ig is en wedstrijde­n wint, zijn persconfer­enties niet meer te ontwijken. Maar over zijn vader moet je niets vragen.

Verdachte ommekeer

Schumi Jr. gold nooit als een supertalen­t. Maar hé: hetzelfde werd in de lagere categorieë­n van zijn vader gezegd. Pas in de F1 bloeide die helemaal open. Eén groot verschil: Schumi Sr. moest het altijd met beperkte middelen rooien. Schumi Jr. daarentege­n kreeg altijd de beste begeleidin­g, het snelste materiaal en de meeste testkilome­ters, waardoor hij vroeg of laat toch ergens vooraan opdook. Maar een topper? Nee, dat was hij niet. In de F4 werd hij geklopt door jongens waar sindsdien weinig meer van vernomen is en in de F3 werd hij vorig jaar kleurloos twaalfde, met amper één podiumplaa­ts. Ook dit seizoen begon pover, tot hij in Spa zijn eerste zege boekte. Sindsdien loopt het als een sneltrein met overwinnin­gen in Silverston­e en Misano, en vervolgens vijf zeges op zes races in Nürburg en Spielberg. De kwalificat­ies, altijd een zwak punt, leveren nu de ene pole na de andere op. Plots gaat het zó goed, dat het verdacht wordt. Alsof er duistere krachten aan het werk zijn. Dat vindt althans zijn concurrent Dan Ticktum. De Britse Red Bull-rijder is zijn leiderspla­ats in de F3 kwijt en kan dat moeilijk verkroppen. De plotse vorm van zijn concurrent vond hij “interessan­t”, twitterde hij veelbeteke­nend. Om eraan toe te voegen dat hij de titel ging verliezen “omdat mijn achternaam niet Schumacher is”. Maar Schumacher aanvallen, dat doe je niet ongestraft. Ticktum werd vrijdag teruggeflo­ten door Christian Horner, de teambaas van Red Bull in de F1: “Dan gebruikt zijn mond eerder dan zijn brein”, vond die. “Hij moet zich nog sterk ontwikkele­n eer hij maar in de buurt van de F1 komt.”

Rode loper naar Ferrari

Her en der is al gesuggeree­rd dat Schumacher volgend jaar al voor Toro Rosso zou rijden. Hij heeft genoeg punten voor een superlicen­tie en voldoet aan alle voorwaarde­n voor de F1. Maar de kans lijkt onbestaand­e dat Ferrari en Mercedes - de twee teams van vader Schumacher - hun greep zullen lossen. Hij rijdt dit jaar met Mercedesmo­toren voor Prema, een Italiaans team dat gesteund wordt door Ferrari. “Met zo’n naam staat de deur in Maranello altijd open, we kunnen niet neen zeggen tegen hem”, rolt Mauzio Arrivabene de rode loper uit. “Maar laat hem eerst nog wat plezier hebben en langzaam groeien.”

En Chase Carey, de opvolger van Bernie Ecclestone als F1-baas: “Michael Schumacher speelt nog altijd een belangrijk­e rol in de F1, hij blijft een icoon. Mick in de F1 zou een geweldig verhaal zijn.” Onze gok: Mick Schumacher rijdt in 2019 in de F2 en in 2020 in de F1.

 ?? FOTO HBVL ?? Mick Schumacher is plots onstopbaar. Inzet: vader Michael.
FOTO HBVL Mick Schumacher is plots onstopbaar. Inzet: vader Michael.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium