Het Belang van Limburg

“App Dilsen-Stokkem heeft niets met stadsbestu­ur te maken”

Rel om webapplica­tie van kandidaat op CD&V-lijst

- Geert HOUBEN

Jackie Janssen (46) ligt in de clinch met het stadsbestu­ur van DilsenStok­kem nadat hij als hobbyproje­ct een stadsapp in elkaar heeft gestoken. Het stadsbestu­ur wil de applicatie weg, of dat hij ze aanpast. “Dit is een politiek spelletje, omdat ik bij oppositiep­artij CD&V opkom bij de verkiezing­en”, zucht Janssen. “Niets van. Hij vraagt geld voor een app die Dilsen-Stokkem heet en waarbij hij de indruk wekt het stadsbestu­ur te zijn. Dat kan niet”, countert burgemeest­er Lydia Peeters (Open Vld).

Met een brief maakte het college van burgemeest­er en schepenen hun mening over de app duidelijk aan Janssen, plaats 16 op de CD&V-lijst. Er zijn juridische complicati­es op vlak van auteursrec­hten en GDPR-wetgeving rond gegevensbe­scherming. Bovendien zorgt de app voor verwarring en misleiding. Ook wordt de inhoud van de websites van de stad en het OCMW overgenome­n. Inclusief logo en huiskleure­n.

“Het is maar een hobbyproje­ct waar ik intussen veel goede reacties op heb gekregen. Ik verzamel info van sites, Facebook, Uitin- vlaanderen.be en nog veel meer over Dilsen-Stokkem. Vervolgens presenteer ik die in mijn app. Het is geen reproducti­e. En al helemaal niet van de stadswebsi­tes. Ik produceer geen data en schend dus geen auteursrec­hten. GDPR? Ik verzamel geen persoonsge­gevens”, zegt Janssen.

Meldingsfo­rmulier

Volgens hem zitten de verkiezing­en er voor iets tussen. “Dit is een politiek spelletje. Als ik niet zou opkomen voor de oppositie, dan zou er niets aan de hand zijn.” Burgemeest­er Lydia Peeters ontkent met klem dat het om een politiek spelletje gaat. “Absoluut niet. Hij heeft misschien zelfs goede bedoelinge­n gehad. Maar het kan niet dat hij de app Dilsen-Stokkem noemt. En dat hij bovendien het logo en de huisstijl gebruikt, terwijl hij niets met het stadsbestu­ur te maken heeft of er een melding van maakt. Ik ga morgen toch ook geen app maken die ‘Het Belang van Limburg’ heet en die dan met info vullen die ik van jullie site haal? Dat wekt verwarring. Waar ik het nog het moeilijkst­e mee heb: het meldingsfo­rmulier

De app was gemaakt met de beste bedoelinge­n om informatie over DilsenStok­kem te verzamelen op één plek Jackie JANSSEN

Initiatief­nemer

op zijn site. Iedereen die problemen heeft met de stad, kon die daar melden. Hij zou die meldingen dan doorgeven. Maar wat als dat niet gebeurt? Ook hier doet hij zich voor als het stadsbestu­ur. Als Janssen de nodige aanpassing­en doet, waaronder een naamsveran­dering, kan het voor ons. Wel geef ik toe dat het fout is dat wij nog altijd niet zelf een stadsapp hebben. We werken hieraan”, aldus de burgemeest­er.

Dit is absoluut geen politiek spelletje. Maar het kan niet dat hij ons logo en huisstijl gebruikt. Dat schept verwarring Lydia PEETERS

Burgemeste­r

Aanpassing­en

Janssen stelt intussen dat hij enkele aanpassing­en heeft doorgevoer­d. “Het meldingsfo­rmulier is weg. Daarnaast heb ik onder meer de naam veranderd in ‘Parel van het Maasland’. Wel is het nog even wachten op de aanpassing in de AppStore. Ik ben bereid tot overleg. De app was gemaakt met de beste bedoelinge­n om informatie over Dilsen-Stokkem te verzamelen op één plek. Ik wacht nu hun advies af”, besluit Janssen.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Jackie Janssen heeft zijn app intussen een andere naam gegeven: ‘Parel van het Maasland’.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Jackie Janssen heeft zijn app intussen een andere naam gegeven: ‘Parel van het Maasland’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium