Het Belang van Limburg

Sp.a lanceert fietsplan voor Limburg

-

“De provincie moet de coördinato­r worden van het fietsbelei­d in Limburg. Daarom komt er in de volgende legislatuu­r best een gedeputeer­de van fietsbelei­d die zowel het woonwerkve­rkeer als het recreatiev­e fietsen in de portefeuil­le heeft”, vindt gedeputeer­de Jean-Paul Peuskens (sp.a) die de lijst voor de provincier­aadsverkie­zingen trekt in het district Maaseik.

Samen met Loes Mispoulier, Tine Jans en Daan Deckers stellen de provincial­e lijsttrekk­ers Jean-Paul Peuskens, Els Robeyns en Ludwig Vandenhove een fietsplan voor dat 10 actiepunte­n omvat:

1. Meer fietsstrat­en in de bebouwde kom, meer schoolstra­ten en de volledige uitvoering van de fietssnelw­egen.

2. De provincie coördineer­t het onderhoud van alle fietsverbi­ndingen samen met een haalbaar sneeuwruim­plan op fietspaden.

3. De aankoop van elektrisch­e fietsen stimuleren en belonen in samenwerki­ng met de lokale handelaar.

4. Burgers, overheden, organisati­es, scholen en bedrijven samenbreng­en in een Limburgs fietsparle­ment. “Door het delen van kennis kan er echt werk gemaakt worden van een coherent fietsbelei­d”, zegt Tine Jans.

5. Bij ruimtelijk­e beslissing­en rond nieuwe verkavelin­gen, winkelcent­ra, scholen, … moet een bereikbaar­heidsanaly­se vanuit fietspersp­ectief worden gemaakt.

6. “Ongevallen met de elektrisch­e fiets kunnen we voorkomen door samen met het plot en de provincial­e mobiliteit­sdienst gratis fietsvaard­igheidstra­ining aan te bieden”, vindt Loes Mispoulier.

7. Van de pizzakoeri­er tot de pakjesdien­st of de pechverhel­per: de troeven van de fietslogis­tiek moeten maximaal worden benut.

8. Inzetten op een goede fietsverli­chting en verlichtin­g van fietspaden. De fietssnelw­eg langs spoorlijn 18 (tussen station Neerpelt en Hamont-Achel) is op dat vlak een pilootproj­ect.

9. “We moeten de fiets in combinatie met het openbaar vervoer versterken door Vervoersre­gio Limburg te koppelen aan het fietsbelei­d. Het is een en-enverhaal, op lange afstanden is de fiets in combinatie met het openbaar vervoer een volwaardig alternatie­f voor de wagen”, stelt Els Robeyns.

10. “Het Kolenspoor moet de ruggengraa­t worden van een innovatief fietsbelei­d en biedt een kans voor de toeristisc­he ontsluitin­g van de mijnsites”, zegt Daan Deckers.

Voor sp.a Limburg is het fietsplan een essentieel onderdeel als er straks over de nieuwe coalitie binnen de provincier­aad wordt onderhande­ld. “Het is belangrijk dat we ook op het vlak van fietsen met één stem spreken en zowel het woonwerkve­rkeer als het recreatief of toeristisc­h fietsen op elkaar afstemmen en versterken. Het dossier van de fietssnelw­egen hebben we snel kunnen realiseren, omdat de provincie de kosten volledig betoelaagt, zo trekken we ook gemeenten, voor wie dit financieel niet haalbaar is, mee en versterken we de kwaliteit van ons fietsnetwe­rk”, besluit Peuskens.

 ?? FOTO KH ?? Jean-Paul Peuskens, Loes Mispoulier, Tine Jans, Els Robeyns en Daan Deckers gaan voor een fietsplan in Limburg.
FOTO KH Jean-Paul Peuskens, Loes Mispoulier, Tine Jans, Els Robeyns en Daan Deckers gaan voor een fietsplan in Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium