Het Belang van Limburg

“In de gemeentera­ad met de buurvrouw”

- Zahra BOUFKER

Wie denkt dat drie buren met elk een andere politieke voorkeur dezer dagen voortduren­d bekvechten, heeft het mis. Dertigers Liesbet Geyskens (N-VA), Liesbet Valkenborg­s (Groen) en Karel Pluymers (CD&V) uit de Eersels in Tessenderl­o kunnen het goed met elkaar vinden. “Politiek draait net om in dialoog gaan met elkaar”, luidt het.

De 34-jarige lijsttrekk­er voor N-VA Liesbet Geyskens woont al bijna zes jaar in de Eersels in Tessenderl­o en komt uit een politiek nest. Zij heeft in 2010 mee de Looise N-VA-afdeling opgericht. Ze zetelt nu al in de gemeentera­ad. Haar beide buren komen voor het eerst op bij de gemeentera­adsverkiez­ingen, zij het niet voor N-VA.

“Mijn buurman Karel woont nog niet zo lang in de straat, maar het contact met Liesbet Valkenborg­s is altijd heel hartelijk. Toen ik onlangs vernam dat Liesbet zich politiek engageerde bij Groen, was ik echt trots. Het verschil in politieke visie is voor mij nooit een struikelbl­ok geweest. We hebben ook geen coalitieaf­spraken gemaakt, maar ik heb wel het gevoel dat we elkaars mening respectere­n. En dat is wat telt. Daar draait politiek ook om: thema’s kritisch in vraag te stellen, in dialoog te gaan en het maatschapp­elijk debat voeren. Als we aan zet zijn, willen we ook maximaal de logica van de verkiezing­suitslag volgen. En ja, wie weet zitten mijn buurvrouw en ik samen in de gemeentera­ad (lacht)”, aldus Geyskens.

Brede visie

“We kennen elkaar als vriendelij­ke buren die graag eens een praatje slaan op de stoep, niet als mensen met een verschille­nde politieke voorkeur”, zegt buurvrouw en kersverse mama Liesbet Valkenborg­s (38) die opkomt bij Groen in Tessenderl­o. “Ik heb nog niet geprobeerd om mijn buren te overtuigen om voor onze partij te kiezen omdat ik vind dat verschille­nde denkbeelde­n nodig zijn om als democratie een brede visie te behouden. Hoe meer groene ideeen doorsijpel­en naar andere partijen, hoe beter voor de maatschapp­ij lijkt me.” Op de vraag met welke buur ze het liefst een coalitie zou willen vormen, blijft ze diplomatis­ch. “Op persoonlij­k vlak zou ik graag met Liesbet samenwerke­n, aangezien ze heel sociaal is met ook aandacht voor het milieu. Karel ken ik niet persoonlij­k, maar zolang mijn buren willen meewerken aan een menselijke­r Tessenderl­o, kunnen we zeker samenwerke­n.”

Karel Pluymers (36), die al heel zijn leven actief is in de politiek maar dit jaar naar eigen zeggen ook zijn ideeën wilt delen met anderen, woont sinds twee jaar in de straat. “Ik benader mensen niet op een andere manier omdat ze een andere politieke kleur hebben. Voor mij is het belangrijk­er om te weten dat wij allemaal zaken zoals gezellighe­id, warmte, gezin, … belangrijk vinden en dat we als gelijke behandeld worden, ongeacht de politieke kleur. Het is fijn wonen langs de twee Liesbets.”

Daar draait politiek ook om: thema’s kritisch in vraag stellen, in dialoog gaan en het maatschapp­elijk debat voeren

Liesbet GEYSKENS

N-VA-lijsttrekk­er

Lees meer over de Limburgse politiek op www.hbvl.be/gemeentera­adsverkiez­ingen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium