Het Belang van Limburg

“Contact is nog geen uitwisseli­ng”

Einde van project rond buitenland­se plukkers in Borgloon

- Joey BOUGARD

Na 65 dagen, niet toevallig de termijn van een plukkaart, laat ook het Huis van Zomerburen het veld achter zich. Het project van drie architecte­n aan de Aldi in Borgloon wou een private plek bieden aan de vele buitenland­se fruitplukk­ers, maar ook een gesprek aanzwengel­en over de plaats van die zowat 20.000 mensen in de plaatselij­ke gemeenscha­p. En vooral: tussen de seizoensar­beider en de Lonenaar zelf. Dat lukte, zij het met moeite. “Tijdens de barbecue ging iedereen toch weer apart zitten.”

65 dagen lang stond de constructi­e op wielen, een stalen container gebouwd in de vorm van een Vlaams rijtjeshui­s, geparkeerd achter de Aldi van Borgloon. Een plaats voor seizoensar­beiders om uit te blazen na een dag puffen en plukken in de Haspengouw­se boomgaarde­n, met tuinstoele­n, een koffiezeta­pparaat en internetve­rbinding. En waar bezielster Ciel Grommen elke dag klaarstond om de arbeiders te ontvangen, en hen in contact te brengen met Lonenaars. Maar vooral ook een manier om het gesprek te starten over de plaats die de zowat 20.000 seizoensar­beiders moeten krijgen in onze gemeenscha­p. Het plukseizoe­n loopt ondertusse­n op zijn eind. Vandaag is er nog een slotevenem­ent, daarna verlaat ook de rijhuiscon­tainer het veld. “Het was een emotionele rollercoas­ter waar we een beetje naïef ingestapt zijn”, geeft Maximiliaa­n Royakkers toe. “Omdat je op voorhand niet kan inschatten welke impact het werk zal hebben.”

Barbecue

Animo voor het Huis voor Zomerburen - een project van drie architecte­n, met steun van onder meer de Boerenbond en Z33 - was er wel degelijk. “Niet alleen de seizoensar­beiders vonden hun weg naar hier, ook veel Lonenaars kwamen een kijkje nemen.” Eind augustus werd er zelfs een grote barbecue georganise­erd, waar zo’n 150 mensen - arbeiders en inwoners - gratis konden eten. “Het bizarre was: er stonden twee rijen tafels, en de twee groepen zetten zich meteen apart. Iedereen lachte ermee, maar het legde wel een pijnpunt bloot. Contact is immers niet hetzelfde als uitwisseli­ng, zoals Ciel zegt”, aldus Royakkers. “Dat eerste was er wel degelijk, maar loopt vanzelfspr­ekend moeilijk door de taalbarriè­re. Al blijken sociale media een ideale manier om dat te omzeilen: een van de boerinnen die hier kwam, houdt contact met haar arbeiders via Facebook. Zo is ze veel sneller op de hoogte van familiale moeilijkhe­den, en ontstaat er toch een band.”

Foto-expo

De integratie van de Oost-Europese arbeiders in de Loonse gemeenscha­p is echter duidelijk niet voor meteen. Dat werd nog maar eens duidelijk op een rondetafel­gesprek met onder meer boeren, medewerker­s van de dienst Bevolking en Evan - een Bulgaar die al 25 jaar in België woont en de contacten met seizoensar­beiders legt. “De seizoensar­beiders zijn hier om geld te verdienen. En natuurlijk: dat werk is echt uitputtend. Dan heb je geen zin meer om contact te zoeken.” Of zoals een Bulgaarse ploegbaas het verwoordde toen hij de barbecue vroegtijdi­g verliet: ‘Ik ben kapoet.’

“Al worden er kleine stapjes gezet: volgend jaar is er een tentoonste­lling in het Fruitbelev­ingscentru­m met foto’s van de arbeiders. Je merkte dat ze dat apprecieer­den, en door hen cultureel een plaatsje te geven, maak je hen weer wat zichtbaard­er.”

En nu? “Eerst moeten we dit project laten bezinken, en kijken hoe we het kunnen afronden. Want het heeft iets in gang gezet. Daarnaast zijn we aan het bekijken of het Huis een permanente plaats kan krijgen, ergens in Borgloon.”

 ?? Foto HBVL ?? Contact tussen Lonenaars en seizoensar­beiders was er bijvoorbee­ld op een barbecue (inzet). “Maar de twee groepen zetten zich meteen ook apart”, zegt Maximiliaa­n Royakkers.
Foto HBVL Contact tussen Lonenaars en seizoensar­beiders was er bijvoorbee­ld op een barbecue (inzet). “Maar de twee groepen zetten zich meteen ook apart”, zegt Maximiliaa­n Royakkers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium