Het Belang van Limburg

De ongelijke verdeling van het Gemeentefo­nds

-

De dotaties uit het Vlaams Gemeentefo­nds zijn na de belastinge­n (53%) de tweede grootste inkomstenb­ron (34%) van de lokale besturen. In totaal wordt dit jaar 2,58 miljard euro onder de 308 Vlaamse steden en gemeenten verdeeld. Dat bedrag wordt elk jaar opnieuw met 3,5 procent verhoogd. “De ongelijke verdeling van deze middelen zorgt al jaren voor frustratie­s, met een zaak voor het Grondwette­lijk Hof als gevolg”, zegt professor Lode Vereeck.

Tot 1860 inden steden en gemeenten zelf de ‘octrooirec­hten’. Dat waren belastinge­n op de in- en uitvoer van goederen zoals drank, eetwaren, veevoeder en brandstoff­en. In 1860 werden deze octrooirec­hten opgeheven wegens wanpraktij­ken. De gemeenten verloren zo een deel van hun fiscale autonomie. Ter compensati­e van dit inkomstenv­erlies kende de centrale overheid aan de steden en gemeenten een jaarlijkse dotatie toe. Dat zou de basis worden van wat we vandaag als het Vlaams Gemeentefo­nds kennen. De middelen uit het Gemeentefo­nds worden verdeeld aan de hand van vijf criteria. Het eerste en belangrijk­ste is de stedelijke financieri­ng. Dit heeft onder andere tot gevolg dat 40,8 procent van de middelen rechtstree­ks naar 12 procent van de Vlaamse bevolking gaat, namelijk naar Antwerpen (684 miljoen euro) en Gent (346 miljoen euro). De vier andere criteria zijn fiscale draagkrach­t, sociaaleco­nomische situatie (o.a. werklozen en leefloners), centrumfun­ctie en landelijkh­eid (oppervlakt­e).

De huidige verdeling zorgt voor veel frustratie­s. “Terecht”, meent Vereeck. “De Gini-coëfficiën­t -met waarde tussen 0 en 1 waarbij 0 staat voor helemaal gelijk en 1 voor helemaal ongelijk - is een wetenschap­pelijke maatstaf om ongelijkhe­id te meten. Waar die voor de inkomens in dit land 0,26 bedraagt, is dit voor de verdeling van het Gemeentefo­nds 0,40.” Met 101,74 euro is Sint-Martens-Latem de gemeente met de laagste dotatie per inwoner. Gent daarentege­n kan met 1.256,96 euro per inwoner rekenen op de hoogste uitkering uit het Gemeentefo­nds. De 42 Limburgse steden gemeenten zitten daar met 277,76 euro per inwoner vandaag ver onder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium