Het Belang van Limburg

Trump zegt nucleair verdrag met Rusland op

INF-verdrag is hoeksteen van veiligheid in Europa

- Luc STANDAERT

WASHINGTON - De VS gaan het historisch­e, nucleaire verdrag met Rusland opzeggen, zo heeft president Trump dit weekend aangekondi­gd. Dat akkoord uit 1987 verbiedt het bezit en testen van kernrakett­en voor de middellang­e afstand en is een van de hoekstenen van de veiligheid in Europa. Volgens Trump lapt Rusland het verdrag al jaren aan zijn laars.

WASHINGTON/MOSKOU - De Verenigde Staten gaan het INFverdrag met Rusland over middellang­e afstands-kernrakett­en opzeggen. Dat heeft president Trump zaterdag aangekondi­gd. Het INF-verdrag uit 1987 is een van de belangrijk­ste pijlers van de veiligheid in Europa.

Het was op de terugweg van een van zijn vele verkiezing­smeetings voor de midterm-parlements­verkiezing­en, dat Trump aan de meegereisd­e pers vertelde dat hij het INF-verdrag wil opzeggen. “Rusland schendt het verdrag al jaren. Ik begrijp niet waarom president Obama het al niet heronderha­ndeld had”, aldus de president tegen de journalist­en. Trump heeft deze keer een punt. President Obama beschuldig­de Rusland er vier jaar geleden al van het INF-verdrag geschonden te hebben door het testen van een kruisraket. Hij zou het verdrag uiteindeli­jk niet hebben opgezegd onder druk van de Europese bondgenote­n.

Want het INF-verdrag, in 1987 in de nadagen van de Koude Oorlog onderteken­d door toenmalig VSpresiden­t Ronald Reagan en zijn Sovjetcoll­ega Mikhail Gorbatsjov, gaat over Europa. Tijdens de Koude-Oorlogjare­n hadden de VS en de Sovjet-Unie elk van hun kant West- en OostEuropa volgestouw­d met kernrakett­en voor de middellang­e afstand (tussen 500 en 5.500 km reikwijdte), waardoor het er naar uitzag dat een eventuele nucleaire confrontat­ie tussen de twee grootmacht­en zou worden uitgevocht­en in Europa.

De Amerikaans­e president Reagan was die bewapening­swedloop gestart om de Sovjet-Unie naar de onderhande­lingstafel te dwingen. Dat lukte dus in 1987. De VS en de Sovjet-Unie onderteken­den een verdrag dat het bezit en het testen van dergelijke kernrakett­en voor de middellang­e afstand verbood.

Achterpoor­tje

Van dat verdrag wil Trump nu af, “want als wij ons aan dat akkoord houden terwijl de Russen dat niet doen, zitten we in een zwakke positie.”

Maar hij zette meteen een achterpoor­tje open naar een nieuw akkoord met drie partijen. China is immers geen partner aan het INF-verdrag, en zou al een aardig arsenaal van dat soort raketten hebben. “Als Rusland én China nu zeggen: laten we slim zijn en stoppen met die tuigen, dan kunnen we praten.”

Van de Europese bondgenote­n reageerde alvast Groot-Brittannië positief op de aankondigi­ng van Trump. “Rusland maakt een karikatuur van het verdrag… Wij staan absoluut en resoluut achter de VS.”

In Duitsland was een ander geluid te horen. Buitenland­minister Heiko Maas vindt dat de aankondigi­ng vanuit de VS Europa voor “moeilijke vragen” stelt. Het INF-verdrag, dat de VS en Rusland het bezit van kernrakett­en voor de middellang­e afstand verbiedt, “is sinds 30 jaar een van de belangrijk­ste steunpilar­en van het Europees veiligheid­sbeleid. Daarom is die aankondigi­ng voor Europa van kapitaal belang.” In Rusland had viceminist­er van Buitenland­se Zaken Sergej Rjabkov het over “een zeer gevaarlijk­e stap die door de internatio­nale gemeenscha­p veroordeel­d zal worden”. Hij had het over “Amerikaans­e pogingen om toegevinge­n af te dwingen door chantage.”

Als wij ons aan dat akkoord houden terwijl de Russen dat niet doen, zitten we in een zwakke positie

President Trump

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? President Trump gaat het verdrag met Rusland over middellang­e afstandsra­ketten opzeggen.
FOTO AFP President Trump gaat het verdrag met Rusland over middellang­e afstandsra­ketten opzeggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium