Het Belang van Limburg

Politie stuurt sms naar 7.000 mogelijke getuigen in moordzaak

Grootschal­ig buurtonder­zoek na moord op Gerty Vanhoef in Elen

- Nancy VANDEBROEK

DILSEN-STOKKEM - De federale, gerechteli­jke politie heeft een sms gestuurd naar 7.000 mogelijke getuigen in het kader van een moordonder­zoek. Het gaat om de moord op Gerty Vanhoef (61) op 28 augustus dit jaar in Dilsen-Stokkem. Iedereen die zich op dat moment in de buurt van een nabijgeleg­en gsm-mast bevond, heeft de sms gekregen. Het betreft hier een primeur voor ons land.

DILSEN-STOKKEM - De federale gerechteli­jke politie heeft zaterdagmi­ddag om 13 uur een sms verstuurd naar 7.000 mogelijke getuigen in het onderzoek naar de moord op Gerty Vanhoef eind augustus in Elen. Iedereen die tussen 18.10 uur en 18.45 uur verdachte elementen zag, wordt gevraagd meteen contact op te nemen met de politie. Voor zover kon worden nagegaan, is het de eerste keer dat een ‘sms-bulk’ in ons land wordt verstuurd in het kader van een moordonder­zoek.

Het onderzoek naar de moord zit blijkbaar muurvast. Vandaar dat de onderzoeke­rs grepen naar een onderzoeks­techniek die in Nederland regelmatig wordt gebruikt: nl. een bulk-sms. Hierbij worden een groot aantal sms-berichten door middel van een online platform verstuurd naar meerdere telefoonnu­mmers. In tegenstell­ing tot een sms-bom, wordt een bulksms met een informatie­f doeleinde gebruikt. Iedereen die zich op het moment van de moord in de buurt van de nabijgeleg­en sms-mast bevond, krijgt een sms-bericht met de vraag om zich bij de politie te melden als ze iets verdacht zouden hebben opgemerkt.

Privacy

“Dit is een onderzoeks­techniek zoals elke andere. Noem het een geautomati­seerd buurtonder­zoek”, verduideli­jkt Kris Vandepaer, de baas van de federale gerechteli­jke politie in Limburg. “In plaats van de personen die de bewuste avond in de omgeving van Elen, de hoeve of nabijgeleg­en gsm-masten waren op te zoeken, hebben we met een sms-bulk in één klap iedereen bereikt die zich in de buurt bevond. Het staat de mensen vrij om ons te contactere­n en het schendt niemands privacy want we beschikken enkel over tedoorbraa­k lefoonnumm­ers, niet over identiteit­sgegevens.”

Met het massaal versturen van de sms, hopen de onderzoeke­rs een te forceren in het onderzoek naar de moord op Gerty Vanhoef. De 61-jarige vrouw kwam op dinsdag 28 augustus om het leven in haar hoeve in Elen. De onderzoeke­rs konden maar weinig sporen vinden in de historisch­e Damiaanhoe­ve, die door een brand volledig werd verwoest. Wat wel vaststaat, is dat de brand is aangestoke­n in de woonkamer waar de vrouw zich bevond. Voordien kreeg ze al een tiental messteken.

In de zaak zijn al tal van mensen verhoord, en er kwam ook een tiental tips binnen. Maar dat alles leverde geen relevante informatie op. De politie houdt rekening met verschille­nde scenario’s, waaronder dat van een uit de hand gelopen inbraak.

Met een sms-bulk hebben we in één klap iedereen bereikt die zich in de buurt bevond

Kris Vandepaer hoofd federale gerechteli­jke

politie

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Na de moord op Gerty Vanhoef (inzet) eind augustus werd de Damiaanhoe­ve in Elen in brand gestoken.
FOTO JEFFREY GAENS Na de moord op Gerty Vanhoef (inzet) eind augustus werd de Damiaanhoe­ve in Elen in brand gestoken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium