Het Belang van Limburg

Wij, Europa

- Door Luc Standaert

Hij heeft het weer eens gedaan, Donald Trump. De Amerikaans­e president, die evenveel tijd steekt in campagne voeren voor de midterm-parlements­verkiezing­en in november als in het besturen van zijn land, zei zaterdag bij de terugkeer van een meeting in Montana tegen de meegereisd­e pers dat hij het INF-verdrag over kernrakett­en voor de middellang­e afstand gaat opzeggen. Dat verdrag, dat in 1987 onderteken­d werd door de Amerikaans­e president Ronald Reagan en zijn Russische ambtgenoot Mikhail Gorbatsjov, verbood de beide partijen dergelijke kernrakett­en, met een reikwijdte van 500 tot 5.500 km, te bezitten of te testen. En het was een mijlpaal in het beëindigen van de Koude Oorlog.

Trump die nog maar eens een van de belangrijk­ste verworvenh­eden van de 20ste eeuw bij het grof vuil zet? Deze keer niet helemaal, want de Amerikaans­e president heeft wel degelijk een punt als hij zegt dat Rusland zich niet aan het verdrag houdt. Zijn voorganger Barack Obama zei dat namelijk ook. En ook de NAVO gaat ervan uit dat Rusland wel degelijk zulke raketten bezit. Bovendien wijst Trump naar een derde hond in het kegelspel: China. Het INF-verdrag bindt alleen de VS en de toenmalige Sovjet-Unie, tegenwoord­ig gekrompen tot Rusland. China hoeft zich er niet aan te houden, en heeft volgens de Amerikanen een heel arsenaal aan dergelijke kernrakett­en. Met zijn beslissing om uit het INF-verdrag te stappen wil Trump naar eigen zeggen zowel Rusland als China aansporen om aan de onderhande­lingstafel te komen en dan met zijn drieën te beslissen te stoppen met die tuigen.

Al is er een vierde belanghebb­ende die Trump vergeet: wij, Europa. Wie oud genoeg is herinnert zich nog de jaren 80 van de vorige eeuw, met de grote antirakett­enbetoging­en tegen de plannen van de Amerikaans­e regering om heel West-Europa vol te zetten met op het Oostblok gerichte kernrakett­en. Ze kwamen er toch. Het waren de jaren dat sommigen een atoomkelde­r in hun tuin bouwden omdat een kernoorlog onafwendba­ar leek, en die vrijwel zeker in Europa zou worden uitgevocht­en.

Over die raketten ging en gaat het INF-akkoord dat Trump nu wil opzeggen. Zoals gezegd heeft hij een punt, want hij is lang niet de enige die zegt dat Rusland zich niet aan het akkoord houdt. Maar het meteen opzeggen is natuurlijk weer een oplossing op zijn Trumps. Het zou betekenen dat de VS en Rusland door niets meer worden belemmerd om opnieuw raketten te plaatsen in Europa. Daarom hoort er aan Trumps onderhande­lingstafel naast de VS, Rusland en China een vierde partner: wij, Europa. Want niemand heeft er zoveel belang bij dat die raketten er niet opnieuw komen als wij.

Naast de VS, Rusland en China hoort ook Europa aan tafel te zitten, want niemand heeft er zoveel belang bij dat die raketten er niet opnieuw komen als wij

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium